Ziekte Van Alzheimer

Ziekte Van Alzheimer

Oorzaak

Ophoping van eiwitten in de hersenen is de oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Deze eiwitten worden door iedereen aangemaakt en weer afgebroken. Maar bij alzheimer stapelen ze zich op in het brein. Dit kan komen doordat deze eiwitten teveel worden aangemaakt, of juist doordat deze niet goed worden afgevoerd. 

Alzheimer is in de meeste gevallen niet erfelijk. In sommige gevallen speelt erfelijkheid wel een rol. Meestal gaat het dan om een bepaalde genetische vorm van alzheimer op jonge leeftijd.
 

Symptomen

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte .Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden.

In de vroege fase van de ziekte van Alzheimer ziet men heel kleine veranderingen in het gedrag of de capaciteiten van de persoon. Vaak valt het als eerste op dat de persoon recente gebeurtenissen vergeet. Iemand in de vroege fase van alzheimer kan:

  • recente gesprekken of gebeurtenissen vergeten
  • zich herhalen
  • nieuwe ideeën trager begrijpen
  • de draad van een verhaal verliezen
  • verward zijn
  • minder vloeiend spreken
  • het moeilijk vinden om beslissingen te nemen
  • zijn interesse in andere mensen en activiteiten verliezen
"Natuurlijk vergeet iedereen wel eens iets. Maar herken je jezelf of een naaste in meerdere van deze symptomen, is het toch belangrijk een gesprek met een huisarts aan te gaan. Een vroegtijdige diagnose vergroot namelijk de kans dat een eventuele behandeling helpt om de ziekte te stabiliseren, vertragen of verzachten."

In de middenfase worden de veranderingen duidelijker. De persoon heeft bijvoorbeeld meer hulp nodig bij dagelijkse bezigheden zoals eten, wassen en aankleden. Ook zal hij steeds meer vergeten, dingen gaan herhalen en moeite krijgen om mensen te herkennen. 

Typisch voor de Ziekte van Alzheimer zijn de moeilijkheden bij het onthouden van nieuwe informatie of het onthouden van recente gebeurtenissen, in tegenstelling tot een goed geheugen voor oude feiten.

In dit stadium heeft de persoon nog meer hulp nodig. Geleidelijk wordt hij volledig afhankelijk van anderen. Het geheugenverlies is groot: de persoon kan bekende voorwerpen, mensen of plekken niet meer herkennen.

 

"Een aantal zaken kunnen dementie in de hand werken: een gebrek aan fysieke activiteit en sociaal leven, slechte voeding, gehoorverlies, slecht slapen, alcoholgebruik, hypercholesterolemie, angst of depressie..... Al deze beïnvloedbare risicofactoren zijn de oorzaak van 40% van de cognitieve stoornissen in de loop van de ziekte!"

 

Opsporen van de ziekte


De ziekte wordt opgespoord door een beoordeling van de klinische symptomen door een neuroloog. Het grote probleem is dat de diagnose vaak wordt gesteld in een gevorderd stadium van de ziekte. Het beheer en de prognose van de ziekte zijn echter veel beter als ze vroeg worden vastgesteld. Om de ziekte van Alzheimer bij cognitieve stoornissen te bevestigen is er momenteel ook een MRI en PET-scan mogelijk waarbij de werking van de hersenen in kaart wordt gebracht.  Ook de dosering van de eiwitten aanwezig in het hersenvocht, kan nuttig zijn. 
 

 Geneesmiddelen

 
Een medicijn dat dementie geneest is er nog niet. Wel zijn er medicijnen op de markt die de ziekte afremmen en de effecten van dementie verminderen. 
 

Het belang van niet-medicamenteuze behandelingen


Vanaf de zeer vroege stadia van de ziekte kunnen er door de patiënt en hun omgeving enkele zaken gedaan worden. Hun effectiviteit bij het voorkomen en vertragen van de symptomen is herkend! 

* Regelmatig bewegen, gezond eten en sociaal actief blijven, kunnen het ziekteproces vertragen! 

* Intellectueel actief blijven door middel van spelletjes, krant lezen, bekijken van foto's, nieuwe dingen aanleren....

* Als mensen met dementie op een goede, positieve manier worden bijgestaan door familie of mantelzorgers, heeft dat vaak een gunstig effect op het ziekteverloop. Ze zijn vaak vrolijker en hebben meer zelfwaardering. 

* Laat je omringen door verschillende zorgverleners! De geheugenproblematiek is complex. Daarom is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk. Dit wil zeggen dat je terecht komt bij een team waarin iedereen een bijzondere expertise heeft in het domein van geheugenproblemen en dementie. Zo’n team bestaat uit neurologen, ergotherapeuten, logopedisten, psychologische hulp....

Denk ook aan alternatieve therapieën zoals muziektherapie, aromatherapie, therapie met huisdieren, reminiscentie (ophalen van herinneringen) of creatieve therapie. Deze therapieën kunnen helpen bij het omgaan met dementie, of zorgen voor plezier en ontspanning.

* Bekijk zeker eens de website van de Alzheimer Liga. Zij organiseren ook activiteiten en vormingen, zowel voor de persoon met dementie als voor de mantelzorgers.