Urineverlies

Urineverlies


                               Urineverlies
    Het belang van een stevige bekkenbodem

Ongewild urineverlies  kan op elke leeftijd voorkomen maar komt bij vrouwen het meest voor tijdens of net na de zwangerschap en op latere leeftijd. Verslapte bekkenbodemspieren kunnen aan de basis liggen van het moeilijk ophouden van de urine. Lees er meer over in deze nieuwsbrief.

Het belang van een stevige bekkenbodem
 

Aan pas bevallen mama's wordt geadviseerd om de bekkenbodemspieren te oefenen. Zeker niet iedereen doet dit. Voor de meeste andere mensen zijn de bekkenbodemspieren onbekend. Weinigen doen er dan ook moeite voor om ze in conditie te houden. Meestal sta je er pas bij stil als je last krijgt van klachten zoals urineverlies, verzakking van de blaas, darm of baarmoeder. Zowel mannen als vrouwen hebben bekkenbodemspieren, maar de meeste aandacht gaat naar bekkenbodemtraining bij vrouwen omdat zij van nature een zwakkere bekkenbodem hebben en zij vaak last krijgen na een zwangerschap of na de menopauze.
 
 
De bekkenbodem
 
De bekkenbodem bestaat uit drie spierlagen die over elkaar liggen. Ze sluiten de buikholte onderaan af vanaf het staartbeen achteraan tot het schaambeen vooraan. Ze ondersteunen als een rekbare, veerkrachtige en beweeglijke bodem de blaas en darmen en bij vrouwen ook de baarmoeder. Deze spieren sluiten de urinebuis en de endeldarm af om verlies van urine en stoelgang te voorkomen. Dit is belangrijk bij verhoogde druk zoals tijdens het hoesten en niezen

Klachten voorkomen: enkele tips
 
In je dagelijkse leefgewoonten kun je al heel wat doen om klachten als gevolg van een verzwakte bekkenbodem te voorkomen. Je kan ervoor zorgen dat de bekkenbodem niet te veel belast wordt. Hieronder vind je enkele tips:
  • Overgewicht voorkomen met een evenwichtig voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging. Sporten waarbij je veel moet springen zijn minder aan te raden. Weinig belastende sporten zijn, bv. zwemmen, fietsen of golf.
  • Voldoende vezelrijke voeding, zoals fruit en groenten eten en veel drinken om de ontlasting soepel te houden. Zo voorkom je verstopping en onnodige druk op de bekkenbodemspieren.
  • Rechtop staan en zitten. Een doorgezakte houding zorgt voor een verhoogde druk in de onderbuik. Dit kan leiden tot verzwakking van de bekkenbodemspieren.
  • Zware voorwerpen steeds dicht tegen je lichaam dragen en je bekkenbodemspieren aanspannen bij het tillen om extra druk te vermijden.
  • Niet persen tijdens het plassen of bij de stoelgang. Dat verhoogt de druk op de bekkenbodem. Onderbreek het plassen niet want dat kan leiden tot resturine in de blaas.
  • Niet roken of stoppen met roken. Zo vermijd je een rokershoest. Bij het hoesten ontstaat er immers een sterke belasting van de bekkenbodem.
  • Vermijd strakke kleren.Te strakke kleren geven te veel druk in de buik en belasten daardoor de bekkenbodem. Je gebruikt hierdoor ook minder je buik-en rugspieren waardoor deze verslappen.
  • Regelmatig de bekkenbodemspieren oefenen.
  • Tijdens de zwangerschap en na de bevalling pre-en postnatale oefeningen doen. 

Bekkenbodemspieroefeningen
 
Hoewel de meeste mensen pas beginnen met bekkenbodemspieroefeningen naar aanleiding van bepaalde klachten, is het raadzaam om er al op tijd mee te starten. Ideaal voor je klachten hebt. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de bekkenbodemspieren. Je kan ze nochtans bewust op- en ontspannen. Je kan zelf ontdekken waar deze spieren zich bevinden. Als je gaat plassen, blokkeer je plots even de urinestraal. De spieren die je hierbij voelt zijn je bekkenbodemspieren. Doe dit alleen om je bewust te worden waar je bekkenbodemspieren zich bevinden en niet als oefening om ze te versterken.
Je huisarts kan je doorverwijzen naar een kinesitherapeut. Deze kan je de correcte bekkenbodemspieroefeningen aanleren. Je leert de spieren te ontspannen en de urine langer op te houden.  Je gaat best naar een kinesitherapeut die hierin gespecialiseerd is. Het is ook van belang om dagelijks thuis te oefenen. Daarnaast kan blaastraining een onderdeel vormen van de kinesitherapie.Je leert hoe je je blaas kunt trainen om langer urine op te houden.
Bij je apotheker is er sinds kort een medisch hulpmiddel verkrijgbaar voor bekkenbodemtraining: Saforelle Pelvi'tonic.
 
 
 
gebruik
  • tijdens de eerste 2 weken: 20 min./dag
  • nadien: 30-50 min./dag
  • de verbetering van de spierspanning is merkbaar na 6 tot 8 weken gebruik
  • vaginaal in te brengen
  • werkt via trillingen die geactiveerd worden als je beweegt

 

Midden in de Saforelle Pelvi-Tonic worden trillingen geproduceerd als je in beweging bent. Als reactie op deze prikkel trekken de reflexspieren van de bekkenbodem onmiddellijk automatisch samen. Er zijn 2 manieren om de Saforelle Pelvi-Tonic te gebruiken:

  • enkel gebruik: als je het draagt terwijl je beweegt, worden 80% van de bekkenbodemspieren geactiveerd.
  • in combinatie met bekkenbodemspieroefeningen kan je de resterende 20% van de spieren versterken en op die manier de resultaten snel en efficiënt verbeteren.
De meeste vrouwen krijgen hun oorspronkelijke spierspanning terug na 3 tot 6 maanden training.