Rookstop

Rookstop

                                Rookstop


Zondag 31 mei is de werelddag zonder tabak, de ideale gelegenheid om te stoppen met roken! Natuurlijk is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je vertrouwde huisapotheker helpt je er graag mee! Lees daarom deze nieuwsbrief vol tips en tricks!

 

Waarom is roken zo verslavend?


Als je  een sigaret rookt, zit de nicotine na 8 seconde in je hersenen. Deze nicotine zorgt ervoor dat dopamine vrijkomt (het gelukshormoon), daardoor krijg je een prettig gevoel. Omdat je dit geluksgevoel telkens opnieuw wilt ervaren, steek je een nieuwe sigaret op. De nicotine is niet de enige boosdoener. Het roken van een sigaret, koppel je na enige tijd ook aan dagdagelijkse bezigheden waardoor het een gewoonte wordt (conditionering). En deze is veel moeilijker af te leren. Bovendien kan die sigaret ook nog een psychologische afhankelijkheid creëren. Voor heel wat mensen lijkt de sigaret een trouwe vriend op momenten van stress, eenzaamheid of verveling.

De meeste rokers krijgen te maken met ontwenningsverschijnselen. Deze starten al na één dag stoppen met roken. Heel vaak gaat het om een toenemende nervositeit, slaapproblemen, concentratieverlies of bij sommigen zelfs een gedeprimeerd gevoel. De lichamelijke ontwenning duurt ongeveer een viertal weken  maar om die ingebakken gewoonte (conditionering) af te leren, heb je gemiddeld drie maanden nodig. Zeker in die kwetsbare beginperiode is het enorm belangrijk om de moeilijke situaties waarbij je in de verleiding zou kunnen komen, te vermijden of ermee te leren omgaan.
 

Hulpmiddelen

Rookstopmedicatie kan ervoor zorgen dat je ontwenningsverschijnselen minder zijn en dat je zin naar een sigaret afneemt. Deze nicotinevervangers kunnen ondersteunend werken, maar je eigen motivatie is nog steeds het belangrijkste!

Het is de bedoeling te starten met een dosis die aangepast is aan je rookgedrag. Dit om daarna de dosis nicotine geleidelijk af te bouwen. Hierdoor laat je je hersenen rustig ontwennen.Tijdens die ontwenningsperiode is het de bedoeling, om geen sigaret meer te roken! Zo worden alvast de schadelijke stoffen, die vrijkomen bij verbranding van een sigaret (zoals teer) vermeden. Deze methode is te verkiezen boven het geleidelijk minder sigaretten roken, want studies hebben aangetoond dat men dan ter compensatie de rook dieper gaat inhaleren, zonder zich daar bewust van te zijn.

Er zijn verschillende nicotinevervangers verkrijgbaar  bij de apotheek. Je hebt een nicotinevervanger ter hoogte van de huid (nicotinepleister). Deze pleister geeft gedurende de dag (24 uur) nicotine af. Het behandelingsplan bevat 3 fases, waarbij alle fases best doorlopen worden .Bij elke fase is er een andere dosis nicotine aanwezig in de pleister. Fase één duurt een 4- 6 weken, fase twee en drie duurt 2-4 weken. 

Verder bestaan er nicotine zuigtabletten, kauwgom en mondsprays. Deze kan je krijgen in verschillende dosissen, afhankelijk van je rookgedrag. Deze behandeling verloopt ook in verschillende fases, waarbij de inname/dag afneemt.

Verder bestaan er ook andere hulpmiddelen: zoals e-sigaret, apps op de smartphone of geneesmiddelen (op medisch voorschrift) om te stoppen met roken.

De vervangers zijn alleen doeltreffend als ze aangepast zijn aan het profiel van de roker. Iedereen zijn behoefte is anders. Daarom vraag je best altijd raad aan je huisarts of huisapotheker bij de start!

 

Begeleiding

Je hebt meer kans op succes met  rookstopbegeleiding. Wie in Vlaanderen woont, kan sinds 1 januari 2017 een jaarlijkse tegemoetkoming krijgen voor vier uur individuele begeleiding of twaalf uur begeleiding in groep. Zelf betaal je maar een beperkte bijdrage. Je moet je wel laten begeleiden door een erkende tabakoloog.

Bovendien is er een telefoonlijn  van de dienst Tabakstop (0800/111.00). De professionele tabakologen  bieden een luisterend oor, informatie en tips over stoppen met roken en verwijzen eventueel door naar andere diensten zoals consultaties in ziekenhuizen of erkende onafhankelijke tabakologen. Ze kunnen je ook begeleiden via 6 telefonische gesprekken, gespreid over een periode van ongeveer 3 maanden. Deze begeleiding is volledig gratis.

 

 
 

Tips en tricks

-Kies een stopdatum die bij je past. Wil je afleiding dan stop je dus beter tijdens de week? Of stop je liever op een rustig moment in het weekend of tijdens je vakantie? Je kan ook een speciale datum kiezen, zoals je verjaardag of die van je partner. Op die manier voelt de belofte aan jezelf om te stoppen als iets bijzonders, en zal je je stopdatum niet snel vergeten.

-Verwijder ook alle sigaretten en spullen die je aan het roken doen denken.

- Schrijf je persoonlijke motieven om te stoppen met roken op en herlees deze regelmatig.

Beloon jezelf! Geef jezelf een cadeautje om te vieren dat je bent gestopt met roken en blijf dat een tijdje doen. Je spaart immers geld uit door niet meer te roken. Een cadeautje kan je een nieuwe positieve impuls geven!

 - In de eerste weken kan je opeens zin krijgen in een sigaret. Vergeet niet dat die drang maar enkele minuten duurt en week na week zal verminderen.

- Vraag steun aan je familie, collega’s en vrienden. Ze kunnen je helpen en zullen je niet meer onverwachts een sigaret aanbieden.

Wist je dat?


- Wist je dat 19 % van de belgen rookt? 
- Wist je dat je 200 euro uitspaart per maand, na je rookstop, als je per dag normaal 20 sigaretten rookt?
- Wist je dat 2/3 de van de rokers wil stoppen met roken ? 
- Wist je dat 1/3 de van de rokers een poging wagen te stoppen met roken?
- Wist je dat de meerderheid van de rokers tussen 5 en 7 stoppogingen ondernemen vooraleer ze erin slagen om definitief te stoppen? Ongeacht de leeftijd!
-Wist je dat je 3-4 keer meer kans hebt op succes als je je laat begeleiden? 



HEB JE NOG VRAGEN? STEL DEZE GERUST AAN ONS!






 

Gerelateerde producten

Niquitin Clear Patches 21 X 21mg
-10%

Niquitin Clear Patches 21 X 21mg

€ 59,17
€ 53,25