Reflux bij baby's

Reflux bij baby's
 

Reflux versus regurgitatie 


Elke baby heeft last van regurgitatie. Onder regurgitatie verstaan we het terugstromen van voeding vanuit de maag naar de mond. We spreken over reflux, wanneer naast voeding ook maagzuur terugstroomt naar de slokdarm of de mond, met een brandend gevoel en zure geur tot gevolg.
 

Waarom komt reflux-regurgitatie zo vaak voor bij baby's?



1. Na de geboorte is het maagje van een zuigeling nog heel klein.
De eerste dag →  grootte van een kers 
Na 3 dagen → de grootte van een okkernoot
Na 1 week →  de grootte van een abrikoos
 
Tijdens de eerste dagen heeft een baby dan ook maar een kleine hoeveelheid melk nodig. Een te grote hoeveelheid kan regurgitatie in de hand werken.

2. Bij baby's is de sfincter tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld, waardoor het maagzuur van de maag gemakkelijk naar de slokdarm stroomt. Reflux is dus normaal bij een baby'tje en hoeft niet altijd behandeld te worden. Eenvoudige adviezen kunnen al helpen! 

 

Adviezen 


- Hou je baby'tje rechtop na elke voeding
- Zet het bedje/parkje van baby in schuinstand
- Vermijd te strakke kleertjes en stop de baby niet te vast in
- Gebruik een aangepaste drinksnelheid en speen 
- Vermijd overvoeding. Geef dus geen te grote hoeveelheden ineens. Het is beter frequenter te voeden en kleine hoeveelheden te geven.
- Dik de melk in

Opgelet!
Reflux mag geen reden zijn om te stoppen met borstvoeding! Zorg dus voor een goede aanlegtechniek, zodat de baby zo min mogelijk lucht binnen krijgt tijdens de voeding! 

 

Andere oplossingen


1. Melk indikken

Gaat de reflux niet over, dan kan men de melk indikken met johannes broodpitmeel, rijstmeel of cellulosegom. Men kan deze zowel toevoegen aan afgekolfde borstvoeding als kunstvoeding.

Nutriton bevat johannesbroodpitmeel, dit is een onverteerbare vezel die de voeding doet indikken door het water eruit te onttrekken. Bij sommige kindjes kan dit tot krampjes leiden. 

 

Gelilact : bevat cellulosegom en dikt de voeding in. Dit heeft geen invloed op de stoelgang, maar is moeilijk te mengen met de voeding en geeft gemakkelijker vlokken. Mixen is dus vaak nodig.

 

2. Kunstvoeding

Daarnaast bestaan er ook ingedikte kunstvoedingen, de zogenaamde AR (anti-regurgitatie) melken. De AR melken op de markt verschillen zowel in eiwitsamenstelling als indikkingsmiddel. Er zijn twee soorten eiwitten namelijk wei en caseïne. Moedermelk bevat 80% wei-eiwitten. Daarom zijn de kunst melken ook wei-dominant. Caseïne eiwitten hebben de eigenschap pas uit te vlokken in aanwezigheid van zuur (in de maag). Daarom zijn sommige AR-melken, caseïne dominant. Ze blijven vloeibaar in het flesje! Ideaal bij regurgitatie, maar mogen niet samen gebruikt worden met maagzuurremmers. Ook het indikkingsmiddel, al dan niet speciaal behandeld, kan gevoelig zijn voor zuur. Deze keuze bepaalt dus ook mee het moment van indikken (in het flesje of in de maag). 

Bij de meeste van deze pappen, is ook een aangepaste speen nodig! 
 

 

NAN AR
 
Deze pap is effectief tegen spugen omdat het eiwitten bevatten die gedeeltelijk verknipt zijn. Dit zorgt voor een versnelde maaglediging. Bovendien bevat het aardappelzetmeel, die de pap verdikt in de fles. Deze pap mag gegeven worden in combinatie met maagzuurremmers.
 

 

 
 
Nutrilon AR
 
Deze pap is effectief tegen spugen omdat het zowel caseïne/wei eiwitten (verhouding 60:40) bevat als johannesbroodpitmeel. Hierdoor zal de melk zowel in de fles als in de maag indikken.
Deze pap mag gegeven worden in combinatie met maagzuurremmers.

 



Novalac AR
 
Deze pap is effectief tegen spugen omdat het een caseïne/wei verhouding heeft van 80:20. Deze mix zal uitvlokken in aanwezigheid van zuur, dus in de maag. Het voorbehandeld maïzetmeel, zal de voeding mee indikken in de maag. Deze pap kan niet samen genomen worden met maagzuurremmers!

De Novalac AR Digest bevat de verknipte eiwitten in combinatie met het johannesbroodpitmeel. Deze kan wel samen met maagzuurremmers worden genomen.

De Novalac Allernova AR wordt aangeraden bij koemelkallergie in combinatie met regurgitatie. Deze melk is vloeibaar in het flesje en kan samen met maagzuurremmers worden gebruikt. 
 

Wanneer naar de dokter? 

-Als bovenstaande adviezen niet werken
-Als de baby slecht drinkt, niet groeit en afvalt
-Als de baby weigert om te eten en huilt tijdens elke voeding
-Als je bloed ziet in de stoelgang of in het braaksel
-Wanneer de baby systematisch na elke voeding met een grote pulp alle voeding teruggeeft

 

Medicatie 

De eerste stap zijn  maagzuur neutraliseerders (anti acida) vb. Gaviscon baby.

Gaviscon werkt door een beschermende laag te leggen op de maaginhoud zodra het in contact komt met het maagzuur. Deze beschermende laag fungeert als een sterke fysieke barrière. Dit helpt om de maaginhoud in de maag te houden, waar deze hoort en niet in de slokdarm, waar het pijn doet.

Verder kan er ook een maagzuurremmer worden voorgeschreven bv. Omeprazole. Voor baby'tjes wordt deze siroop in de apotheek magistraal gemaakt.

Deze medicatie wordt steeds genomen onder opvolging van een dokter en niet langer gebruikt dan nodig. 

Gerelateerde producten

Nutriton Tegen Oprispingen Pdr 135g
-10%

Nutriton Tegen Oprispingen Pdr 135g

€ 15,54
€ 13,99