Pijnstilling met behulp van opoïden

Pijnstilling met behulp van opoïden
Zeer ernstige pijn of chronische pijn wordt meestal behandeld met opioïden. Dat zijn geneesmiddelen die familie zijn van morfine. Gezien de specifieke eigenschappen van die producten is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over wat je neemt. 
 
 
Termijn en dosis

Je arts schreef je een opioïde voor. Het is belangrijk dat je je goed aan de maximale dosis en termijn van de therapie houdt. Als dat gebeurt, moet je je geen zorgen maken over kans op verslaving. Aangezien er veel fabels over opioïden bestaan, sommen we hieronder de belangrijkste feiten op. 
 

Nevenwerkingen

Zeker in het begin van de therapie met opioïden kan je last hebben van verschillende nevenwerkingen. Tijdens de eerste dagen kan er sufheid of slaperigheid optreden. Vaak wordt de innerlijke rust die optreedt als de pijn onder controle is, verward met deze sufheid. Het autorijden wordt dan ook afgeraden de eerste twee weken na de opstart, alsook bij  een dosisverhoging.

De meest voorkomende langdurige bijwerking is obstipatie (verstopping van de darmen). Dat is ook de reden dat er vaak macrogol preparaten (bv. Molaxole, Forlax, Laxido, Movicol) worden voorgesteld dooor je arts of apotheker. Door ze in te nemen kan je op een veilige manier constipatie voorkomen. Ook voeding speelt een belangrijke rol. Eet dus voldoende vers fruit en groenten en drink voldoende. In een aantal gevallen geven opioïden ook aanleiding tot misselijkheid, braken en jeuk. 

 


Verslavend?


Zoals hierboven gemeld, is de kans op verslaving gering als je de voorgeschreven opioïden gebruikt om je pijn te bestrijden en als je je aan de voorgeschreven dosis en termijn houdt. Het blijft wel belangrijk om deze geneesmiddelen zo kort mogelijk in te nemen. Deze medicatie is persoonlijk en mag absoluut niet ingenomen worden door anderen.

Gewenning?

Bij langdurig gebruik van opioïden kan er gewenning ontstaan. Dat betekent dat het lichaam minder gevoelig wordt aan de inname van het geneesmiddel. Om hetzelfde effect te bereiken, moet er steeds een hogere dosis van het geneesmiddel worden ingenomen. Volg daarom steeds de adviezen van je arts. 
Je merkt dat het belangrijk is dat deze medicatie correct ingenomen wordt. Wees ook steeds eerlijk over het effect dat de medicatie heeft op de pijn. Mochten er toch vragen of problemen zijn, contacteer dan gerust je arts en/of apotheker. 
 
Tips voor opioïde pleisters
  • Vraag steeds aan je arts of apotheker hoelang je de pleister best kan laten zitten en welk deel van je lichaam hiervoor het meest geschikt is.
  • Niet elke pleister mag je zomaar knippen, raadpleeg steeds je arts of apotheker indien je hierover vragen hebt.
  • Verwijder een losgeraakte pleister. Spoel de huid af en plak een nieuwe pleister op een andere plaats. 
  • Bespreek huidirritaties steeds met je arts of apotheker.
  • Was je handen na het aanbrengen of verwijderen van een pleister.
  • Raadpleeg je arts of apotheker bij koorts. Vermijd ook direct contact van de pleister met warmtebronnen.
  • Gooi de pleister nooit zomaar weg, breng het in de voorbestemde verpakking terug naar je apotheker.
  • Indien er sprake is van doorbraakpijn, met ander woorden een plots toenemende pijn, contacteer je best je arts. De doorbraakpijn kan verholpen worden met een acute, kortwerkende pijnstiller.

Bron: Geneesmiddelenwijzer 106 "Pijnstilling met behulp van opioïden'' (D/2018/3286/07) - Redactie en realisatie: KAVA

 

Heb je nog vragen over je pijnstillende medicatie of het correct gebruik er van. Vraag ons zeker om advies. We bekijken graag samen met jou je medicatieschema.