PARKINSON

PARKINSON

 

De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende zenuwziekte die in België ongeveer 30 000 mensen treft. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt, maar ook jonge mensen, soms onder 40 jaar, worden getroffen. Als je aan de ziekte van Parkinson lijdt, sterven er bepaalde zenuwcellen - die dopamine produceren - langzaam af in de hersenen. Dit dopamine speelt een belangrijke rol in het overbrengen van informatie van de hersenen naar de spieren. Ze zorgen er mee voor dat we gecontroleerde en bedoelde bewegingen kunnen maken. De oorzaak van de ziekte is bij de meeste patiënten onbekend.


Symptomen

 
Door de ziekte van Parkinson ontstaat er een tekort aan dopamine en is er een verstoorde informatie tussen hersenen en spieren. De bekendste symptomen tasten de beweging aan, zoals ongewenste of vertraagde bewegingen, beven en stijfheid. Daarnaast zijn er ook een aantal andere vaak voorkomende symptomen zoals evenwichtsproblemen, spraakproblemen, maar ook slaapstoornissen, depressie en geheugenproblemen.


Behandeling

Momenteel bestaat er nog geen behandeling die de ziekte afremt of geneest. De huidige behandeling houdt enkel de symptomen onder controle. Medicatie zorgt ervoor dat er terug meer dopamine aanwezig is, waardoor de symptomen verminderen. Daarnaast kan logopedie, ergo- en/of kinesitherapie helpen om te leren omgaan met de symptomen.
 


Geneesmiddelen

Welk geneesmiddel en hoeveel je voorgeschreven krijgt hangt af van de ernst van de symptomen en hoever de ziekte gevorderd is. Ze werken op verschillende manieren en er zijn verschillende aandachtspunten, afhankelijk van de medicatie die je inneemt:
  • Geneesmiddelen met levodopa (Prolopa®, Duodopa®, Stalevo®,...) neem je best 30 min. voor of 45 min. na een eiwitrijke maaltijd (vlees, ei, yoghurt...) in. Zo niet kan de medicatie deels worden afgebroken, waardoor ze minder goed werkt.
  • Neem je medicatie steeds in met een glas water of vruchtensap zodat de medicatie beter wordt opgenomen. Vermijd echter warme dranken bij de inname van (vooral langwerkende) geneesmiddelen. De medicatie kan hierdoor versneld vrijkomen met meer kans op bijwerkingen.
  • Zoals elk geneesmiddel kan ook je medicatie aanleiding geven tot bijwerkingen. De bijwerkingen die bij alle Parkinsonmedicatie kunnen voorkomen zijn misselijkheid en obstipatie. Andere bijwerkingen zoals slaperigheid en duizeligheid kunnen voorkomen bij bv. Mirapexin®, Artane®, Akineton® of Sifrol®; slapeloosheid of beven bij bv. Azilect®. Ondervind je last van een bijwerking? Stop de medicatie zeker niet, maar raadpleeg je huisarts of huisapotheker.
     
    Contacteer ons voor meer info over je geneesmiddelen. Een vraag stellen kan uiteraard in de apotheek of ook via onderstaande knop (via mail). Wij geven je graag gepast advies
    meer info
Slik-, kauw- en smaakproblemen
Slik,- kauw- en smaakproblemen komen vaak voor bij patiënten met Parkinson. Hierdoor kan je je vaker verslikken of kan het moeilijker zijn medicatie in te nemen. Nochtans bestaan er tips om je medicatie beter in te nemen (bv. goed recht zitten of drinken van gekoelde dranken) en terug van je maaltijd te kunnen genieten.


Neem zeker een kijkje op de website.
Klik op het logo 

Raadpleeg je apotheker.
  • Bij problemen met het innemen van je medicatie (slikproblemen, vergeten,...).
  • Voor het opstellen van een medicatieschema.
  • Bij alle andere bezorgdheden rond je medicatie.
     
    Heb je een vraag of graag meer info over het klaarzetten van medicatie? Stel je vraag gerust. We geven je graag gepast advies.
    meer info