Gezondheidseigenschappen
De heilzame werking van groene thee is enerzijds te wijten aan de aanwezigheid van antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die 'vrije radicalen' onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn als het ware de agressieve stoffen die ontstaan in onze stofwisseling, uit voeding en het milieu. Ze berokkenen schade aan onze lichaamscellen, weefsels en organen. Door deze schadelijke radicalen te neutraliseren, heeft groene thee dan ook een beschermend effect. Vooral de krachtige catechinen met als koploper, het EGCG (=epigallocatchinegallaat). Dit is een antioxidant dat nog veel krachtiger is dan bijvoorbeeld vitamine C en E.
Een andere belangrijke inhoudsstof in matcha is L-Theanine. Dit aminozuur heeft al binnen 30 minuten een ontspannend en kalmerend effect, zonder dat sufheid of slaperigheid optreedt. Theanine beïnvloedt verschillende neurotransmittersystemen in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat). Vooral in combinatie met cafeïne zorgt theanine voor toename van mentale alertheid en focus, terwijl mentale vermoeidheid minder snel optreedt. Theanine heeft neuroprotectieve eigenschappen en remt leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.
Naast sterke antioxidanten en L-Theanine bevat matcha dus ook cafeïne, maar het effect van cafeïne uit koffie is niet te vergelijken met groene thee. Thee bevat slechts 1/3 de tot de helft cafeïne van eenzelfde hoeveelheid koffie. Daarbij vertragen de polyfenolen in thee de absorptie van de cafeïne, waardoor er een milder en langer aanhoudend effect is. Groene thee vermindert ondanks de cafeïne zelfs spanningen en verhoogt de stressbestendigheid, te wijten aan het aminozuur theanine.
|