Matcha thee

Matcha thee

                           MATCHA THEE

 

 Wat is Matcha thee?
 

Matcha is de poedervorm van groene thee (Camellia sinensis) uit Japan. Matcha wordt gemaakt van verse, jonge theeblaadjes die traditioneel met de hand worden geplukt. De blaadjes worden voor ze uitkomen enkele weken overdekt met een zeil. Het overschaduwen van de jonge theeplantjes vertraagt de groei en verhoogt de aanmaak van bladgroen. Het geeft de bladeren een donkerdere tint groen en de concentratie aan actieve stoffen neemt toe. Hoe langer de plantjes overschaduwd worden, hoe zoeter de matcha thee zal smaken. 

Matcha thee is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. De bovenste blaadjes zijn zacht en soepel. Dit zorgt voor een fijnere structuur en een hogere kwaliteit van het Matcha poeder. Lager geplaatste blaadjes zijn vaak harder en geven minder kwaliteit. De bovenste blaadjes zijn beter omdat de plant de meeste voedingsstoffen naar de snelst groeiende blaadjes stuurt en deze bevinden zich aan de top.
 

 

"Kwalitatieve matcha is helder groen van kleur doordat deze traditioneel in de schaduw wordt gedroogd"

 
Na het oogsten worden de blaadjes gedroogd in de schaduw of binnen. Direct zonlicht vermindert namelijk de kwaliteit van de theeblaadjes. Die volledige blaadjes worden vervolgens tot poeder vermalen. 
 
Gezondheidseigenschappen

De heilzame werking van groene thee is enerzijds te wijten aan de aanwezigheid van antioxidanten.
Antioxidanten zijn stoffen die 'vrije radicalen' onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn als het ware de agressieve stoffen die ontstaan in onze stofwisseling, uit voeding en het milieu. Ze berokkenen schade aan onze lichaamscellen, weefsels en organen. Door deze schadelijke radicalen te neutraliseren, heeft groene thee dan ook een beschermend effect. Vooral de krachtige catechinen met als koploper, het EGCG (=epigallocatchinegallaat). Dit is een antioxidant dat nog veel krachtiger is dan bijvoorbeeld vitamine C en E.

Een andere belangrijke inhoudsstof in matcha is L-Theanine. Dit aminozuur heeft al binnen 30 minuten een ontspannend en kalmerend effect, zonder dat sufheid of slaperigheid optreedt. Theanine beïnvloedt verschillende neurotransmittersystemen in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat). Vooral in combinatie met cafeïne zorgt theanine voor toename van mentale alertheid en focus, terwijl mentale vermoeidheid minder snel optreedt. Theanine heeft neuroprotectieve eigenschappen en remt leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang

Naast sterke antioxidanten en L-Theanine bevat matcha dus ook cafeïne, maar het effect van cafeïne uit koffie is niet te vergelijken met groene thee. Thee bevat slechts 1/3 de  tot de helft cafeïne van eenzelfde hoeveelheid koffie. Daarbij vertragen de polyfenolen in thee de absorptie van de cafeïne, waardoor er een milder en langer aanhoudend effect is. Groene thee vermindert ondanks de cafeïne zelfs spanningen en verhoogt de stressbestendigheid, te wijten aan het aminozuur theanine.

 

 
 
Bereiding?

* Breng water aan de kook

* Laat het water afkoelen tot +/- 80°C 

* 1 g Matcha poeder in een kommetje

* Voeg 70 - 100 ml warm water toe

* Klop de thee 15 sec. met een bamboe whisk
tot je een schuimige vloeistof verkrijgt
 
 

 

 

ONS ADVIES

Matcha thee bevat cafeïne. Drink deze thee bij voorkeur 's ochtends en kort na de middag. De cafeïne en L-theanine zorgen voor vitaliteit, concentratie en een goed gevoel. 

Er zijn verschillende kwaliteiten en sterktes op de markt. Vraag uw huisapotheker welke voor jou het meest geschikt is. We geven je graag meer uitleg.

Gerelateerde producten

Vitanza Hq Superior Matcha Tea Pdr 50g
-10%

Vitanza Hq Superior Matcha Tea Pdr 50g

€ 24,65
€ 22,18
Vitanza Hq Extra Premium Matcha Tea Pdr 50g
-10%

Vitanza Hq Extra Premium Matcha Tea Pdr 50g

€ 32,35
€ 29,12
Vitanza Hq Beginner Matcha Tea Pdr 50g
-10%

Vitanza Hq Beginner Matcha Tea Pdr 50g

€ 16,95
€ 15,25