HPV vaccinatie voor jongeren

HPV vaccinatie voor jongeren

Het humaan papillomavirus (HPV) is een familie van virussen die de huid en de slijmvliezen infecteren. Vaccinatie tegen HPV wordt aanbevolen aan jongeren (jongens en meisjes) om kankers te helpen voorkomen die door HPV veroorzaakt worden. Het gaat in eerste instantie over baarmoederhalskanker, maar ook andere kankers en ziektes kunnen worden voorkomen.

Ook jongens kunnen besmet raken met HPV. Ze kunnen er natuurlijk geen baarmoederhalskanker van krijgen, maar ze kunnen enerzijds het virus overdragen op meisjes en anderzijds zelf een HPV-kanker ontwikkelen zoals kanker in de hoofd-hals regio, anuskanker of peniskanker  of andere ziektes zoals genitale wratten. 

Besmetting is mogelijk door intiem en seksueel contact. Bijgevolg wordt best zo vroeg mogelijk met vaccinatie gestart (voor het eerste seksuele contact). In België zijn er twee vaccins geregistreerd: GARDASI 9 en CERVARIX. 

 

Tot voor kort hadden enkel meisjes recht op een terugbetaling. Sinds 1 augustus wordt GARDASIL® 9 ook terugbetaald voor jongens van 12 tot en met 18 jaar. Zij kunnen nu ook, net zoals meisjes, op 3 manieren gevaccineerd worden:

  1. Gratis op school via het CLB (in het 1ste secundair onderwijs) 
  2. Bij een arts, gedeeltelijk terugbetaald (€12,80/spuit) van 12 tot en met 18 jaar. 
  3. Vanaf de leeftijd van 19 jaar kost een injectie €131,50. Sommige mutualiteiten bieden jaarlijkse vergoedingen voor vaccinatie die hier van pas komen. 

CERVARIX wordt momenteel nog niet terugbetaald voor jongens. 

 

Meisjes en jongens tussen de 9-15 jaar, moeten 2 vaccins hebben met een interval van 6 maanden.

Meisjes en jongens met immuniteitsstoornissen of jongeren vanaf 15 jaar, moeten drie vaccins hebben ( 0, 2 en 6 maanden). 

 

Laat je dochter en/of je zoon vaccineren! 

Heb je nog vragen? Bespreek het met je huisarts.