Hooikoorts?

Hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van sommige grassen of bomen. Een andere naam voor stuifmeel is pollen.

De klachten ontstaan als je stuifmeel in je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt. Hierdoor worden de slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm maken. Hooikoorts is vervelend, maar kan geen kwaad. De klachten verdwijnen vanzelf weer als het stuifmeel uit de lucht verdwenen is.

De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste bomen, grassen en planten groeien tussen februari en september. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als het gras bloeit. Je kan hieronder de pollenkalender raadplegen.

 

''Het is niet bekend waarom sommige mensen hooikoorts krijgen en andere mensen niet. In sommige gezinnen komt hooikoorts vaker voor dan in andere gezinnen.''

 

 Meerdere symptomen kunnen samen optreden:

  • Neus: jeuk, niezen, neusloop, verstopping
  • Keel: jeuk, drukgevoel
  • Ogen: jeuken, branderig gevoel, tranen, rode ogen , gezwollen oogleden
  • Hoesten, piepende ademhaling, benauwdheid, zware kortademigheid

3- stappen plan tegen hooikoorts

 

1. Beperken van blootstellen aan allergenen
 
  • Hou rekening met de hooikoortsberichten op radio of TV.
  • Laat in de auto de ramen dicht.
  • Wrijf niet in uw ogen. Contactlenzen maken de zaak vaak slechter. 
  • Vermijd buitenactiviteiten zoveel mogelijk in het pollenseizoen.
  • Bij droog weer, ramen en deuren zoveel mogelijk sluiten.
  • Draag buiten een (aanspannende) zonnebril.
  • Laat was niet buiten drogen.
  • Ga wandelen of sporten na een regenbui of 's ochtends vroeg, dan is de boompollen en graspollen concentratie in de lucht lager.

2. Allergische symptoombestrijding


Hierbij kan je huisapotheker je helpen! 

Het kan volstaan om op het ogenblik van de klachten een antihistaminicum in te nemen onder de vorm van een tablet. Deze blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Deze geneesmiddelen werken ongeveer 24 uur. Daarom hoef je ze meestal maar 1 keer per dag in te nemen. De nieuwste generatie geeft  ook geen slaperigheid gedurende de dag.

Om neus- of oogklachten te verminderen kan (bijkomend) een neusspray of oogdruppel met een antihistaminicum worden gebruikt. Bijkomend kan je ook je neus spoelen met fysiologisch water.
 

3. Naar de dokter....


Blijf je toch last hebben?


Contacteer dan uw (huis)arts! Na enkele onderzoeken kan er gestart worden met voorschriftplichtige medicatie of kan je arts kiezen voor immunotherapie!

Met deze therapie word je ongevoeliger gemaakt voor de stoffen waar je allergisch voor bent en dus vaak je hooikoortsklachten veroorzaken. Met behulp van injecties worden de stoffen waar je allergisch voor bent toegediend. Bij elke injectie is de dosis weer iets hoger zodat je lichaam langzaam aan de stofjes gewend geraakt.

Door deze hooikoorts prik kunnen je hooikoorts klachten afnemen.De immunotherapie vindt eerst wekelijks plaats en later elke vier tot zes weken. De hele behandeling duurt drie tot vijf jaar.

 

Heb je bijkomende vragen ? Je kan steeds bij ons terecht!