Week van de migraine

Week van de migraine

Gangbare opvattingen over migraine zijn helaas hardnekkig. Veel mensen verwarren het nog steeds met een gewone hoofdpijn, denken dat alleen vrouwen er last van hebben, of dat je aanvallen kunt voorkomen door geen chocolade te eten. Dit is natuurlijk niet waar.

Door al die misvattingen stellen veel mensen het raadplegen van een gezondheidsdeskundige uit.

 
Meer dan één op de vier migrainepatiënten denkt dat migraine geen ernstige reden is om naar de dokter te gaan.
 
 

“Het is gewoon hoofdpijn”      NIET WAAR

Je kan de hoofdpijn vergelijken met een urenlang gebonk van een hamer op je hoofd die in intensiteit steeds verdubbelt. Veel patiënten ervaren het als ondraaglijk.  Bij 2 op de 5 migrainepatiënten schommelt de intensiteit van de pijn tussen 8 en 10, op een schaal van 1 tot 10. Regelmatig  is de pijn zo hevig dat de patiënt moet stoppen met haar/zijn activiteiten.

 

“Migraine is iets voor vrouwen."     NIET WAAR

Ook al zijn vrouwen dubbel zo vatbaar voor migraine, toch blijven ook mannen niet gespaard.  Wat blijkt is dat 42% van de respondenten van een recent onderzoek over migraine, mannen waren! 

 

" Niks aan te doen. Gewoon wachten tot het over is”    NIET WAAR

Migraine is niet altijd onvermijdelijk. Wist je dat 23% van de migrainepatiënten, meer dan 1 jaar wacht voordat ze naar de dokter gaan? Nochtans, erover praten met een professional kan je helpen om aanvallen en je migrainetriggers beter te begrijpen. Bovendien zal er worden uitgelegd hoe een patiënt door gerichte behandelingen of nieuwe gewoontes de frequentie of intensiteit ervan kan verminderen.

 

“Wie migraine zegt, zegt ‘aura’ "     WAAR EN NIET WAAR

Aura zijn de neurologische symptomen die vooraf kunnen gaan aan migraine: bijvoorbeeld lichtflitsen of wazig zien, moeite met woorden te vinden, tintelingen of gevoelloosheid ... Meestal verdwijnt het fenomeen na enkele minuten. De overgrote meerderheid van de migrainepatiënten ervaart geen aurafase voor een aanval.

 

Er staat geen leeftijd op migraine."   WAAR

Migraine kan op elke leeftijd voorkomen. De aandoening doet zich meestal tijdens de puberteit voor het eerst voor, maar treft vooral mensen tussen 35 en 45 jaar. Bij vrouwen verdwijnt migraine meestal na de menopauze. Bij kinderen zijn de aanvallen meestal korter en zijn de spijsverteringssymptomen meer uitgesproken. Veel migrainepatiënten hebben hun hele leven last. 

 

Hebt u last van migraine? Praat erover!

Als migrainepatiënt hoef je je niet te schamen. Praat erover met je apotheker of arts. Deze specialist(e) helpt u om de ziekte beter te begrijpen, om eventuele triggers van uw aanvallen op te sporen en om een gepaste behandeling te vinden.

Een tip? Hou een dagboek bij van uw migraineaanvallen. Je kan deze meenemen in onze apotheek!  Duid de dagen aan waarop u aanvallen krijgt en geef de intensiteit van de pijn een score van 1 tot 10. Noteer er ook nuttige informatie bij zoals de medicatie die je genomen hebt, wat je gegeten hebt vóór de aanval, hoeveel uurtjes je geslapen hebt, de dagen waarop je jouw maandstonden hebt gekregen ... Dankzij al deze informatie, kan je misschien de trigger van uw migraine beter achterhalen.