Medische bijvoeding

Medische bijvoeding

Bij een ziekte of na een operatie, is het soms moeilijk om voldoende te eten.
Terwijl net op dat moment goede voeding extra belangrijk is om het herstel te bespoedigen.
Medische bijvoeding kan hierbij een goede ondersteuning zijn.

Kom terug op krachten!

 
 

Vermoeid? Ongewenst gewichtsverlies? Verminderde eetlust?


Soms gebeurt het dat je eiwitten, energie, vitaminen, mineralen en spoorelementen tekort komt. Wanneer je die tekorten niet kunt opvangen met je gewone voeding, raakt je lichaam uit balans. Het neemt dan namelijk minder voedingsstoffen op dan het nodig heeft. Deze disbalans kan leiden tot ondervoeding, wat resulteert in ongewenst gewichtsverlies en afname van de spiermassa. Je kracht vermindert, je bewegingsvrijheid verkleint en ook je weerstand neemt af.
 
"Tot 70% van de patiënten, gediagnosticeerd met kanker,
kunnen lijden aan ondervoeding."
 
 

Waarom op gewicht blijven zo belangrijk is

 
Het is heel belangrijk vanaf het begin van de ziekte, je lichaamsgewicht en spierkracht op peil te houden. Het helpt de bijwerkingen van de behandelingen te beperken en draagt bij tot een beter levenskwaliteit.
 

Wat als je smaak en geur verandert?


Uit enquêtes blijkt dat van de mensen met kanker ongeveer de helft van de patiënten vroegtijdig de drinkvoeding stopt. Voor ongeveer 60% van hen is de smaak en de ontwikkeling van een afkeer/aversie één van de belangrijkste redenen om te stoppen. Smaak-en geurveranderingen zijn een frequent probleem bij kankerbehandeling. Dit kan zelfs aanhouden tot enkele weken of maanden na de behandelingen.
 

Tips & Trics bij lichte smaakverandering

  • metaalsmaak in de mond
Zuig op een muntachtig snoepje om de aanmaak van speeksel en dus de perceptie van smaak te stimuleren. Overweeg om te eten met houten bestek. Vermijd koffie, chocolade en voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte zoals linzen, kikkererwten en orgaanvlees.
 
  • als je smaken minder intens ervaart
Breng je maaltijden op smaak met kruiden en geef de voorkeur aan sterk smakende voedingsmiddelen zoals gefermenteerde kazen, vleeswaren...
 
  • je bent overgevoelig voor smaken en geuren
Verkies koude maaltijden en vermijd eten waar een sterke geur kan aanhouden.
 

Hoe lang gebruik je bijvoeding?

  • Tijdens de behandeling
Zolang het gewicht tijdens de behandeling stabiel blijft of opnieuw stijgt naar je streefgewicht van voor de ziekte, blijft het gebruik van bijvoeding aangewezen. Wanneer het gewicht van voor de ziekte terug bereikt is, kan de bijvoeding afgebouwd worden.
  • Na de behandeling
Als alle behandelingen afgerond zijn, is het aangewezen de bijvoeding te behouden tot het gewicht van voor de ziekte opnieuw bereikt is. Pas dan kan de bijvoeding afgebouwd worden. 
Het stopzetten van de bijvoeding gebeurt best geleidelijk. Het is immers mogelijk dat het gewicht onveranderd blijft als de bijvoeding gehalveerd wordt, maar terug vermindert als de bijvoeding helemaal stopgezet wordt...
 
Heb je graag meer advies over medische bijvoeding, kom gerust langs in de apotheek. Probeer je graag alvast een bepaalde smaak uit? Vraag je gratis staal aan ons.