Maand van de dikkedarmkanker

Maand van de dikkedarmkanker

Wat is dikkedarmkanker?

 
Dikkedarmkanker wordt ook colonkanker of colorectale kanker genoemd. Het gaat om een kwaadaardig gezwel in de dikke darm. De dikkedarm bestaat verschillende delen en kanker kan ik alle delen van de dikke darm ontstaan.

Dikkedarmkanker ontstaat niet van de ene op de andere dag. Alles begint met een kleine zwelling van het slijmvlies in de wand van de dikke darm. Zo'n gezwel noemen we een poliep. Deze zijn doorgaans goedaardig en geven geen klachten, maar soms groeien ze uit tot kanker. In het begin heb je nog geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak laat ontdekt. Juist daarom is het belangrijk om poliepen of dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt. Het is meestal een raadsel waarom je poliepen krijgt. Waarom sommige kwaadaardig worden, is meestal ook niet bekend. Maar je kunt ze wel preventief laten wegnemen. 

Elk jaar krijgen meer dan 5000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Dikkedarmkanker is daarmee de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat- en longkanker).

De volgende symptomen en klachten kunnen mogelijks wijzen op poliepen of dikkedarmkanker:

  • bloed of slijm in de stoelgang
  • aanhoudende onregelmatige stoelgang, verstopping, diarree
  • vaak buikpijn hebben
  • krampen
  • het gevoel naar het toilet te moeten, terwijl je niet echt moet
  • gewichtsverlies zonder reden
  • bloedarmoede
  • aanhoudende vermoeidheid

Heb je één of meerdere van deze symptomen of klachten? Contacteer dan zeker je huisarts.

Familiale dikkedarmkanker is goed voor zowat één vijfde van alle dikkedarmkankers. Ouders, broers, zussen en kinderen van mensen die dikkedarmkanker hebben of hadden, hebben een verhoogd risico. Ongeveer 95% van alle dikkedarmkankers komt voor bij mensen boven de 50 jaar. 

 


Wat is het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker?

Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar ertoe aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Je ontvangt een uitnodigingspakket met de post. Het bevat een uitnodigingsbrief met een deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. De stoelgangtest spoort in de stoelgang bloed op dat niet met het blote oog zichtbaar is. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

 

Raadpleeg hier : Het onderzoek stap per stap

Hoeveel kost het ?


Het bevolkingsonderzoek zelf is gratis. Als een coloscopie en eventueel een verdere behandeling nodig is, gebeurt dit aan het gebruikelijke tarief binnen de ziekteverzekering.

Wat gebeurt er als het resultaat afwijkend is ?


Jij en je arts ontvangen het resultaat binnen de 14 kalenderdagen.

Er zijn 3 mogelijkheden:

  1. De test is niet afwijkend.
  2. De test is afwijkend.
  3. Het staal kon niet geanalyseerd worden
Als de test afwijkend is, is bijkomend onderzoek nodig: een kijkonderzoek of coloscopie. Je arts zal dit onderzoek met je bespreken. Een coloscopie is een eenvoudig en uiterst veilig onderzoek. 

Geen enkel onderzoek biedt volledige zekerheid. Dat geldt ook voor de stoelgangtest. De strenge kwaliteitseisen van het bevolkingsonderzoek staan wel borg voor de hoogst mogelijke zekerheid. Als er bloedsporen worden gevonden, betekent dit niet noodzakelijk dat je dikkedarmkanker hebt. Het is mogelijk dat bijkomend onderzoek uitwijst dat er niets aan de hand is. Soms worden geen bloedsporen gevonden terwijl er toch poliepen zijn of later dikkedarmkanker wordt vastgesteld. Poliepen bloeden immers niet altijd.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging met een afnameset in de brievenbus mag verwachten?
 
Dat kan online én mobiel met:
·         www.myhealthviewer.be
·         www.mijngezondheid.be
·         www.cozo.be
Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.
Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 
 
Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160
tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar 
https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/