Hooikoorts

Hooikoorts
De lente is aangebroken, de eerste zon doet deugd. Maar voor velen is dit minder prettig nieuws, want dat betekent dat er terug meer pollen in de lucht zweven. Heb jij ook last van hooikoorts, dan lees je in deze nieuwsbrief hoe je je klachten aanpakt.

 

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergie. Iemand die hooikoorts heeft is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Deze stuifmeelkorrels worden ook pollen genoemd. Tegen dit stuifmeel heeft iedereen antistoffen, maar bij personen met hooikoorts ontstaat een overdreven afweerreactie zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp in aanraking komen met de pollen. Het lichaam reageert heel heftig, waarbij de slijmvliezen geprikkeld worden, zwellen en meer slijm produceren. De klachten komen voor tijdens de bloeiperiode. Het seizoen van hooikoorts loopt van ongeveer februari tot oktober.

Symptomen van hooikoorts

Hooikoorts op zich kan geen kwaad, maar is hinderlijk en veroorzaakt vervelende klachten.
De meest voorkomende symptomen situeren zich voornamelijk ter hoogte van de neus, ogen, ademhalingsstelsel en de huid:

OGEN: prikkende, tranende en rode ogen, gezwollen en jeukende oogleden

NEUS: jeukende, lopende of verstopte neus

ADEMHALINGSSTELSEL: niesbuien, kortademigheid, kriebel in de keel, kriebelhoest.

HUID: jeuk en branderig gevoel in het gelaat, roodheid, droogte,
huiduitslag

De boosdoeners: grassen, planten of bomen

De klachten komen voor tijdens de bloeiperiode van grassen, planten en bomen als het stuifmeel ervan in de lucht circuleert. Sommige mensen hebben de hele bloeiperiode last van hooikoorts, andere af en toe een dagje. De klachten gaan over zodra het stuifmeel uit de lucht verdwenen is.

Allergie voor boomstuifmeel geeft klachten in februari en maart, de bloeiperiode van de bomen.

Omdat grassen later bloeien, hebben mensen met een allergie voor grasstuifmeel meestal pas last in mei en juni.

Klachten in de zomer en de herfst kunnen wijzen op een allergie voor sporen van schimmels. Dit komt minder vaak voor.

Download hier je pollenkalender!

Wat kan je zelf doen om de hinder te beperken?

Probeer om het contact met stuifmeel zo veel mogelijk te vermijden.

Vooral op zonnige en winderige dagen circuleren er veel pollen. Heb je veel last, beperk dan best je buitenactiviteiten, zoals wandelen en fietsen. In huis heb je er minder last van, zeker als je de ramen sluit.

Naargelang de moment van de dag verschilt de pollenconcentratie in de lucht. Net voor de middag tot in de namiddag is de concentratie het hoogst. Het is dus aangeraden om 's morgens en 's avonds je huis goed te verluchten.

Sluit je ramen, ook in de auto, zo komen er minder pollen binnen.

Door een (zonne)bril te dragen, kunnen er minder stuifmeelkorrels rechtstreeks op je ogen terechtkomen.

Na een regenbui zitten er veel minder pollen in de lucht.

Droog je was binnen, zo komen er minder pollen op terecht.

Ben je allergisch aan grassen? Laat dan het gras maaien aan iemand anders over.

Neem een douche voor je gaat slapen, zo was je de pollen weg.

Behandeling

Hooikoorts op zich kan je niet genezen. Een eventuele behandeling is dan ook gericht op het verminderen van de symptomen.
Het is onmogelijk om alle contact met stuifmeel te vermijden, zeker wanneer je allergisch bent aan meerdere soorten pollen. Afhankelijk van je klachten zijn er verschillende homeopathische geneesmiddelen die je symptomen kunnen verlichten.

Je kan steeds je neus en ogen spoelen met fysiologisch water, zo was je letterlijk de pollen weg. Maar er zijn ook homeopathische oogdruppels op basis van euphrasia officinalis en calendula officinalis, die een onmiddellijk verzachtend effect hebben op de irritatie van de ogen.

Homeopathische tabletten op basis van allium cepa, euphrasia officinalis, histaminum muriaticum en sabadilla hebben een positief effect op de symptomen van de neus zoals allergische rhinitis of neusloop, niezen,... Maar ook een lokale neusspray kan verlichting geven.

Er zijn niet alleen middelen om de symptomen van de allergie te behandelen. Je kan ook preventief een homeopathisch middel op basis van apis mellifica, pulmo anaphylactica en pollantinum nemen. Dit start je best 1 maand vóór de allergie periode aan 1 tablet per week. Dit zal ervoor zorgen dat de symptomen van de allergie minder intens optreden.

Ons advies

Heb je last van hooikoorts? Wij geven je graag individueel aangepast advies. Homeopathische geneesmiddelen hebben een veilig profiel. Ze kunnen dus vaak gebruikt worden bij baby's en kinderen, zwangere vrouwen. Vraag raad aan je apotheker om het gepaste geneesmiddel te vinden voor jou. Denk ook aan je huid, dit wordt vaak vergeten. Roodheid, jeuk of prikkelend gevoel in je gelaat, er bestaan aangepaste producten voor je gelaat.

Bronnen: www.gezondheid.be, www.polllennieuws.be, CM, www.wetenschapengezondheid.be.