Fopspenen

Fopspenen

Zuigbehoefte

Baby's hebben een natuurlijke zuigbehoefte. Deze reflex ontstaat al in de baarmoeder. Deze zuigbehoefte dient in de eerste plaats om te drinken, maar daarnaast kan het zuigen ook een vorm van troost bieden. Je ziet het vaak, baby's die aan de borst willen zonder te drinken. Dit om in te slapen of troost te zoeken bij de mama.

Daar is uiteraard niks mis mee! Voor mama's is dit vaak een geborgen momentje! Maar de meeste moeders kunnen hun boezem niet 24/7 ter beschikking stellen van hun kleintje. In dat geval,  en ook als je geen borstvoeding geeft, is een fopspeen een prima alternatief! En bovendien een betere optie dan duimzuigen! 
 

Voordelen en nadelen van een fopspeen


Wat zijn de nadelen?

- kinderen jonger dan 1 jaar die fopspeen zuigen zouden meer kans hebben op een middenooronsteking.
- een fopspeen zou kunnen leiden tot een verminderde duur van de borstvoeding. De manier van zuigen op een fopspeen is verschillend van de manier van zuigen aan de tepel. Dit zou kunnen leiden tot zuigverwarring. Het wordt dan ook aangeraden om te wachten met het aanbieden van een fopspeen totdat de borstvoeding goed verloopt. 

 

Wat zijn de voordelen?

- Baby's die een fopspeen krijgen om te slapen, lopen minder risico op wiegendood. Hoe dit zou komen, is nog onduidelijk. Mogelijk ligt een baby met fopspeen minder snel met zijn mond en neus op  de matras en leert hij sneller zijn hoofdje draaien, zodat de speen niet in zijn/haar gezicht drukt. Ook zou een baby met een tutje sneller wakker worden en de luchtwegen zouden vrijer blijven.

- Met een fopspeen is de kans op duimzuigen kleiner. Duimzuigen beïnvloedt het gebit veel sterker. Fopspeenzuigen gebeurt symmetrisch : het tutje zit meestal mooi in het midden van de mond. De duim wordt dikwijls opzij gehouden en dit geeft meer kans op een asymmetrische ontwikkeling van de tandboog. Bovendien is stoppen met een fopspeen veel makkelijker dan stoppen met duimzuigen. De fopspeen wordt best afgebouwd rond 2 jaar en volledig gestopt tegen de leeftijd van 3 jaar. Dit is ruim voordat de definitieve tanden gevormd zijn. Zo heeft het gebit de kans om zich nog spontaan te corrigeren. 

 

Hygiëne


- steriliseer de fopspenen regelmatig
- stop de fopspeen niet in jouw mond om deze proper te maken
- vervang de fopspeen regelmatig en kies een aangepaste fopspeen volgens de leeftijd van jouw kindje
- controleer regelmatig de fopspeen en gooi hem weg bij scheurtjes
- begint het kindje op de fopspeen te bijten, geef dan een bijtring
- door slijtage kunnen stukjes fopspeen loskomen, waardoor er gevaar ontstaat voor inslikken en verslikken! 

 

Not done

- stop een fopspeen niet in zoetigheid
-steek geen touwtje in de ventilatiegaten van het schildje van de fopspeen! Deze gaten voorkomen dat het kindje stikt wanneer hij/zij de volledige fopspeen in zijn/haar mond steekt.
- bevestig een fopspeen nooit aan koordjes, kettingen, linten, veters.... omwille van het wurgingsgevaar

 

Soorten tutjes

Kies altijd een tutje aangepast aan de leeftijd van jouw kindje. Elk soort tutje bestaat voor verschillende leeftijden.

Natural fopspenen
Deze fopspeen is de meest bekende vorm. Deze fopspeen is rond en bol en lijkt qua vorm op de tepel. Deze speen wordt gemakkelijk geaccepteerd.
 

Dental fopspenen
Bij deze fopspeen is het zuiggedeelte wat gebogen en bedoeld om tegen het gehemelte te plaatsen. Deze fopspeen zorgt voor een goede stimulering van de tong-en kaakspieren. 

 

 



Soothie spenen 
Dit is een kalmerende fopspeen en bevordert het natuurlijk zuigen! 

 

Kom de nieuwe kleurtjes en patroontjes van Difrax en Avent ontdekken in onze apotheek!