Arnica Montana

Arnica Montana

Arnica montana, een kostbare bloem die wordt verwerkt in zalven en in homeopathische verdunningen. Een tube arnica zalf is onontbeerlijk in je reisapotheek. Je komt er alles over te weten in deze nieuwsbrief.

Waar kunnen we arnica terugvinden?

Arnica montana, in het Nederlands valkruid of wolverlei, is bij ons een zeer zeldzame en daarom beschermde plant. Dit meerjarige kruid komt hier sporadisch voor op vochtige heide. Arnica montana groeit waar hij het meest van pas komt, in bergachtige gebieden met veel rotsen waar je makkelijk struikelt en valt, vandaar ook de naam "valkruid". De grootste aantallen zijn terug te vinden op Europese hooggebergtes, waar de kiezelrijke graslanden te vinden zijn. De plant tiert welig tot op een hoogte van 2500 meter.

"Arnica gel mag niet ontbreken in je reiskoffer."

 

Botanische eigenschappen

Arnica montana of Valkruid behoort tot de familie van de samengesteldbloemigen of composieten. Deze familie van bloemen kenmerkt zich door verzamelingen bloemen die dicht opeen staan op de steel. Die familie is in onze streken de grootste met vele tientallen wilde plantensoorten. De meest bekende zijn: paardenbloemen, margrieten en madeliefjes.
Bij de Arnica bestaat het hart van de zogenaamde bloem uit een verzameling gele buisbloemen en de rand uit een krans van gele lintbloemen. Zowel de bloemen als de wortel worden gebruikt.

 

Gebruik

Arnica is voornamelijk bekend door haar lokale toepassing en gunstige werking bij acute traumata:

* stijve, vermoeide spieren
* blauwe plekken
* kneuzingen

Arnica kan ook oraal ingenomen worden in de vorm van globulen of granulen met een welbepaalde homeopathische verdunning. Dit kan zowel preventief als curatief gebruikt worden. Denk maar aan een heelkundige ingreep, tandextractie, contactsporten etc.
Vraag raad aan je homeopaat of apotheker i.v.m. het juiste gebruik en verdunning.

 

Wanneer beter geen arnica?

Sommige mensen krijgen een huidreactie bij contact met arnica. Die reactie komt door het fenomeen van de kruisallergie meestal voor bij mensen met een allergie voor de familie van de samengesteldbloemigen. Reageer je ook op margrietjes, echinacea, paardenbloem, goudsbloem of andere bloemen van deze familie, dan is het gebruik van arnica niet aan te bevelen.

Arnica zalf of gel mag je niet gebruiken op een open wonde.

Ons advies

Arnica-gel is een klassieker voor in de EHBO-kit, sporterstas en om mee te nemen op vakantie. 2 x per dag aanbrengen op een kneuzing, blauwe plek of vermoeide spieren biedt snel verlichting. Neem je het liever oraal in, vraag dan naar een homeopathische verdunning, wij maken ze ter plaatse in de apotheek voor je klaar.

Bronnen: www.e-gezondheid.be, www.klassiekehomeopathie.nl.