Wil je zwanger worden?

Wil je zwanger worden?

Wil je graag zwanger worden? Deze periode gaat vaak gepaard met een hoop onzekerheid, want je staat voor een groot avontuur! Het is dus ook niet meer dan normaal dat je met een hoop vragen zit. Wij proberen enkele reeds te beantwoorden in deze nieuwsbrief!

 

 

 

                                Wil je zwanger worden?

 

Als je zwanger wenst te worden, is het aangeraden zo gezond mogelijk te leven. Er is namelijk bewijs dat bepaalde ongezonde leefstijlfactoren een negatieve invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid.  Denk maar aan:  alcohol, roken, cafeïne, overgewicht, hogere leeftijd en werkomstandigheden. Hoe meer van deze negatieve leefstijlfactoren gecombineerd voorkomen, hoe lager de kans op bevruchting en zwangerschap. Heb je een kinderwens, zorg dan voor een gezonde levensstijl. Dit met een gezond en gevarieerd eetpatroon (voldoende groenten, fruit, water...).

Als je zwanger wil worden :

- Stop je best met roken
- Stop je best met alcohol te consumeren
- Drink je best maximaal 4 tassen koffie per dag 
- Behoud je best een gezonde BMI waarde (tussen 18.5 - 25 )
- Stel je je kinderwens niet te lang uit. Leeftijd heeft namelijk een invloed op de vruchtbaarheid. Bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid af vanaf de leeftijd van 30 jaar en daalt verder na de leeftijd van 35 jaar.
- Vermijd de man best temperatuur verhogingen zoals sauna, strak ondergoed, langdurig zitten... Dit kan namelijk een invloed hebben op de kwaliteit van het sperma. 
- Bescherm je je tegen mogelijke schadelijke factoren op het werk

Bovendien leidt het gebruik van anticonceptie echter niet tot een verminderde vruchtbaarheid. Echter wel zal bij sommige vrouwen de vruchtbaarheid zich sneller herstellen, na het stoppen met anticonceptie. Bij anderen  – in het bijzonder de vrouwen ouder dan 30 jaar die nog geen kind hebben- wordt de terugkeer van de vruchtbaarheid tijdelijk vertraagd (beperkt tot de eerste maanden na het stoppen van de contraceptie).

De meeste koppels worden niet zwanger binnen de eerste drie maanden. Zelfs na een jaar is het één op de tien gezonde, jonge koppels niet gelukt. Wanhoop dus niet te snel en blijf proberen ;)

Wist je dat één op de twee koppels mogelijk op de verkeerde dagen probeert zwanger te worden? Er zijn elke maand slechts enkele dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: de dag van de ovulatie (als je lichaam een eicel afgeeft) en enkele dagen vóór de ovulatie. Door te vrijen op deze dagen, maximaliseer je je kansen om zwanger te worden. Wel heeft recent onderzoek geleerd dat de vruchtbare periode sterk kan schommelen, zelf bij vrouwen met een heel regelmatige cyclus.

 

Voedingssupplementen

Foliumzuur (= vitamine B9) is het belangrijkste vitamine die je best neemt als je zwanger wenst te worden en pas zwanger bent. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Je beschermt namelijk je kindje tegen  een neuraalbuisdefect (open ruggetje). Dit is een aangeboren afwijking ter hoogte van de hersenen of het ruggenmerg. Zo'n 50 tot 70 % van deze gevallen kunnen voorkomen worden door voldoende foliumzuur in te nemen.

Om een voldoende hoge concentratie op te bouwen voor jouw zwangerschap, moet je minstens een maand voordat je zwanger bent starten met de inname van foliumzuur.
Daarom neem je best elke dag extra foliumzuur in (400 microgram ( 400 µg = 0.4 mg) van zodra je een 'actieve' kinderwens hebt en stopt met anticonceptie.
Ook als je eenmaal zwanger bent, neem je best elke dag deze dosis foliumzuur in. Dit doe je de eerste drie maanden van je zwangerschap.
Andere vitamines B, buiten foliumzuur, kunnen aangeraden worden bij bepaalde moeders (bv vegetariërs, veganisten, darmaandoeningen, rokers...). 

Een vitamine D supplement wordt ook sterk aanbevolen bij zwangeren en moeders die borstvoeding geven. Dit zowel voor de ontwikkeling van de baby als voor de sterkte van de botten bij de moeder.

Een tekort aan ijzer kan lijden tot vermoeidheid bij de moeder, maar kan ook effect hebben bij de baby (bv. groeiproblemen, gedragsproblemen....). Bij het begin van de zwangerschap en tussentijds wordt het ijzergehalte in het bloed best bepaald bij de arts. Een tekort kan aangevuld worden door een geschikt supplement.

Een tekort aan vitamine A kan lijden tot nachtblindheid bij de moeder. Als er een supplement met vitamine A opgestart wordt, mag de hoeveelheid niet hoger zijn dan 5000IU/dag. Dit om afwijkingen bij de baby te voorkomen.

Omega-3 en omega-6 suppletie wordt niet routinematig aanbevolen op voorwaarde dat er voldoende essentiële vetzuren worden ingenomen via vis en zeevruchten. Dit wil zeggen dat de vrouw 1 of 2 keer in de week gebakken of gekookte vis of zeevruchten moet eten (= 340 gram). Deze vetzuren zijn belangrijk voor de foetale neurologische ontwikkeling, hersengroei en de netvliesontwikkeling van de foetus. Dit supplement is aanbevolen vanaf 18 weken tot 3 maanden bij borstvoeding. Als je vroeger start, kan dit misselijkheid in de hand werken. Vrouwen met een vegetarisch of veganistisch dieet  kunnen zeker baat hebben met dit supplement.

Na een bariatrische ingreep is een supplement met vitamine A en ijzer zeer sterk aangeraden. Bijkomend een vitamine K ampulle éénmaal per week vanaf 34 weken zwangerschap. Het bloed wordt best driemaandelijks gecontroleerd.

Indien  je chronische medicatie moet innemen, overleg je dit best eerst met je behandelende huisarts. Overstappen op een ander geneesmiddel of afbouwen alvorens zwanger te worden, is vaak wenselijk en kan soms tijd vragen.

Ook indien je partner (langdurig) medicatie gebruikt en jullie een zwangerschapswens hebben, bespreek je dit best eerst met je zorgverlener.

Het is dus bewezen dat zowel moeders als baby's baat kunnen hebben met zwangerschapsvitamines. Vraag raad aan je apotheker of arts! 

 

 

 

De Roze doos

Je kan bij Apotheek Sollie ook je Roze doos ontvangen!

Tijdens je zwangerschap heb je recht op een paarse doos. In dit geschenkpakket vind je waardevolle informatie ivm borstvoeding, zwangerschap, gezondheid...maar ook leuke ideetjes om de komst van je kindje voor te bereiden en daarbovenop interessante stalen en kortingsbons voor jou en je baby.

Na de geboorte van je kleintje heb je recht op de roze doos Een handige doos vol verrassingen, interessante informatie, leuke staaltjes en super voordelige kortingsbonnen!


Vraag je roze doos aan op www.derozedoos.be, print het formulier af en kom langs bij apotheek Sollie! 
Wij helpen je graag verder!