Voedingssupplementen bij sporters

Voedingssupplementen bij sporters

Voedingssupplementen bij sporters

 

 

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor sporters om voedingssupplementen te gebruiken. Deze middelen kunnen ter aanvulling worden gebruikt, maar vervangt evenwichtige voeding niet. Wil je meer weten ? Lees hier verder! 

Goede voeding is de basis

 
Brandstofbouwstofbeschermstof en hydratatie zijn 4 essentiële componenten die een sporter nodig heeft. Indien een sporter niet voldoende aandacht spendeert aan 1 van deze componenten dan zal dit een negatief effect hebben op zijn/haar prestaties. 
 
De brandstof en de bouwstof kan je zien als onze macronutriënten, dit zijn de koolhydraten, vetten en eiwitten. 

Een inspanning kan je pas leveren als ons lichaam/spieren voldoende brandstof krijgen. Dit is ook logisch want een inspanning leveren we door spierarbeid en dit is enkel mogelijk als er energie is die onze spieren kunnen laten functioneren. Dit kan je vergelijken met een wagen waar je geen benzine in doet. De wagen zal niet ver kunnen rijden en dit geldt ook voor een sporter die niet voldoende brandstof heeft getankt voor of tijdens een inspanning. Koolhydraten (suikers) is de beste bron voor het leveren van brandstof en om spierarbeid te genereren. Vetten kunnen ook energie leveren, maar komen niet bij elke sportsituatie in aanmerking.

Voor een sporter is het van belang voldoende bouwstoffen binnen te krijgen om onze cellen op te bouwen. Een spier bestaat uit duizenden cellen die na een inspanning schade vertonen. Deze schade dient hersteld te worden om spierafbraak te vermijden en spieropbouw te bewerkstelligen. Vetten en eiwitten zijn heel belangrijke bronnen als bouwstof en zijn dus onmisbaar voor een sporter.

Sporters hebben in het algemeen een hogere behoefte aan beschermstoffen zijnde vitaminen en mineralen.Ons lichaam is niet in staat om zelf vitaminen en mineralen aan te maken. Dus moeten we ze via onze voeding binnen krijgen. Door overbewerking en overvloedige bemesting zijn onze landbouwgronden uitgeput waardoor onze groenten en fruit de dag van vandaag veel minder vitaminen en mineralen bevatten dan pakweg 50 jaar terug. Deze verminderde aanwezigheid vitaminen en mineralen in onze groenten en fruit, gecombineerd met een te lage inname ervan, zorgt ervoor dat sporters extra aandacht moeten hebben aan het voldoende innemen van groenten en fruit. Hierbij is variatie ook een zeer belangrijk gegeven.

Voldoende drinken voor, tijdens en na een inspanning, is van cruciaal belang om dehydratatie te vermijden en prestatieverlies uit te sluiten. Ons prestatieniveau is recht evenredig met ons vochtverlies. Met dit gegeven in ons achterhoofd is het van belang om voldoende aandacht te spenderen aan onze hydratatie
 
1. Voorbereidingsfase 
 
Elke atleet heeft zijn of haar eigen behoeften afhankelijk van  zijn/haar doelstellingen, conditie, specifieke klachten...  Atleten hebben in het algemeen door hun fysieke inspanningen een hogere behoefte aan vitaminen en mineralen. Bijkomend kan magnesium bijdragen tot een normale werking van spieren en vermindering van vermoeidheid. 
 


* klik op je gewenste product

2. Voor de inspanning
 
Ons prestatieniveau is recht evenredig met ons vochtverlies. Hierdoor is het van belang om goed gehydrateerd te zijn alvorens jouw inspanning. De maaltijd voor de inspanning (3 uur  voordien) of 10 minuten voor de inspanning kan je best een sportdrank nuttigen. Deze zorgt voor een optimale hydratatie en levert brandstof. Bijkomend gaat deze elektrolyten aanvullen die je verliest bij het zweten.
 
 
 
* klik op je gewenste product

3. Tijdens de inspanning

Om tijdens een langdurige inspanning te kunnen presteren, moeten de spieren over glycogeen kunnen beschikken en daarom is het van belang om tijdens het trainen koolhydraten in te nemen om zo de reserves aan te vullen. Wanneer er geen koolhydraten worden ingenomen tijdens langdurige of intensieve inspanningen, raakt het glycogeen in de spieren uitgeput na 90 min.Voor de inname van de koolhydraten tijdens de inspanning heb je de keuze tussen vloeibaar, half vloeibaar of vaste voeding. Hoe vloeibaarder de voeding hoe sneller de koolhydraten worden opgenomen tijdens de inspanning. 
 

 * klik op je gewenste product

4. Na de inspanning

Eten en drinken na de inspanning om zo snel mogelijk te herstellen. Een goeie recuperatie na het sporten is van cruciaal belang!

 * klik op je gewenste product

Bijkomende supplementen
 
Creatine kan sporters helpen om beter te presteren tijdens kortdurende maximale inspanningen met een intervalkarakter, zoals gewichtheffen of bij sprintjes kort op elkaar. Je spieren krijgen er een extra energievoorraad door.

Beta alanine wordt gebruikt om verzuring van spieren tegen te gaan. Dit zowel bij intensieve als bij recreatieve sporters.

Cafeïne en vitamine C zorgen voor een extra fysieke en mentale energieboost.

Arginine zorgt voor een toename in bloed- en zuurstofvoorziening naar de spier.

Ijzer verhoogt het transport en de opslag van zuurstof in de spieren.
 
 

* klik op je gewenste product 

 

Er zijn dus verschillende voedingssupplementen voor sporters op de markt. Voor elk type sporter zijn andere supplementen aangeraden. Vraag steeds begeleiding aan je arts, diëtist of apotheker.

Gerelateerde producten

Etixx Magnesium 2000 Aa 30 Eff. T
-15%

Etixx Magnesium 2000 Aa 30 Eff. T

€ 19,99
€ 16,99
Etixx Beta Alanine Slow Release 90t
-15%

Etixx Beta Alanine Slow Release 90t

€ 37,99
€ 32,29
Etixx Iron 125 Aa 30t
-10%

Etixx Iron 125 Aa 30t

€ 19,99
€ 17,99
Etixx Creatine 3000 240t
-15%

Etixx Creatine 3000 240t

€ 62,99
€ 53,54
Etixx Caffeine Energy Shot 6x25ml
-10%

Etixx Caffeine Energy Shot 6x25ml

€ 14,99
€ 13,49
Etixx Multimax 90t
-10%

Etixx Multimax 90t

€ 32,99
€ 29,69
Etixx Arginine 1000 30t
-15%

Etixx Arginine 1000 30t

€ 19,99
€ 16,99
ETIXX ISOTONIC ENERGY GEL APPLE 12X60ML
-10%

ETIXX ISOTONIC ENERGY GEL APPLE 12X60ML

€ 29,90
€ 26,91
Etixx Isotonic Forest Fruit Pdr Pot 1000g
-15%

Etixx Isotonic Forest Fruit Pdr Pot 1000g

€ 24,99
€ 21,25