TEKEN BIJ HONDEN EN KATTEN

TEKEN BIJ HONDEN EN KATTEN

              TEKEN BIJ HONDEN EN KATTEN

Hoe voorkom je dat jouw hond of kat met teken wordt overspoeld en wat als je er in hun vacht terugvindt? Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.

Wat is een teek?

 
Teken zijn bruinzwarte bloedzuigende parasieten die behoren tot de spin-achtigen. Een teek heeft bloed nodig om zich te ontwikkelen. Het lichaam van een teek is rond tot ovaal en plat. Een volgezogen teek is bijna bolvormig. Vaak voelt men de teek niet kruipen op de huid.
 

Teken komen voornamelijk voor in bossen, heides, weilanden, parken, tuinen en zelfs duinen. Ze bevinden zich voornamelijk op de bodem of in de onderste lagen van de vegetatie. Als ze een nieuwe gastheer zoeken, klimmen of kruipen ze op hoog gras, varens en lage struiken van 20 tot 70 centimeter hoog. Eenmaal op het lichaam kruipt een teek verder op zoek naar een geschikte plaats om zich vast te hechten. Een teek springt niet, en laat zich ook niet uit een boom vallen. 

Teken komen het hele jaar door voor, maar ze zijn voornamelijk actief tussen maart en oktober, als de buitentemperatuur meer dan 7-10°C bedraagt. De meeste tekenbeten worden in de zomermaanden opgetekend, omdat het weer dan warmer is en er meer mensen de natuur in trekken.

 

Pipetjes of spray ?

 

Een pipet tegen teken ( en vlooien) kan gebruikt worden vanaf 8 weken voor hond of kat of vanaf een bepaald lichaamsgewicht. Voor honden is het minimum gewicht 2 kg, voor katten is dit minimum 1 kg. Voor dieren onder dit gewicht of onder deze leeftijd wordt de spray geadviseerd. De pipet breng je aan tussen de schouderbladen van het dier. Het duurt wat langer, in vergelijking met de spray, alvorens er een effect optreedt aangezien het product zich over het hele lichaam zal verspreiden via de vetlaag. Het duurt ongeveer 2 dagen voor de inhoud van de pipet volledig verspreid is, een spray daarentegen werkt direct.

De pipetten voor honden zijn verkrijgbaar in verschillende gewichtsklassen. Je rondt best het gewicht van je huisdier naar boven af, zo vermijd je de kans op onderdosering. Een te lage dosis toedienen beschermt je dier niet voldoende. Een te lage dosis kan ook voorkomen doordat bij het toedienen niet alles op de huid terechtkomt of er nog wat achterblijft in de pipet. Een te hoge dosis toedienen geeft nagenoeg geen problemen. Wat zou kunnen voorkomen bij een extreem hoge dosis is een verhoogde speekselproductie bij je hond of kat. Voor katten is er geen verdeling in gewichtsklassen. De pipetjes voor katten zijn afdoend tot een lichaamsgewicht van 10 kg.

De spray bevat exact hetzelfde als de pipetjes maar in een lagere dosis. De spray bestaat in een klein en groot formaat. Het verschil is de grootte van de spraykop wat een verschil in concentratie geeft. In de bijsluiter van de sprays staat vermeld hoeveel verstuivingen per kg lichaamsgewicht je moet toedienen. Voor de kleine spray is dit 6 tot 12 verstuivingen, waarmee 6 bedoeld is voor kortharige dieren en 12 voor langharigen. Voor de grote spray is dit respectievelijk 2 tot 4 verstuivingen. Na het sprayen masseer je het product in, je dier ziet er als het ware, nat uit. Let wel op bij kleine dieren voor onderkoeling. De spray heeft een onmiddellijk effect
 
Deze middelen verhinderen niet dat teken op jouw huisdier kruipen. Ze zullen dus nog wel op je hond-kat terechtkomen, maar ze zullen afsterven (binnen de 48 uur). Normaal bijten teken pas na deze 48 uur, dus dit wordt voorkomen. De dode teek valt dusdanig van je huisdier. 
 
 

Hoe vaak behandelen?


In principe zou 1 maal per maand een pipet aanbrengen voldoende moeten zijn. Ziet men toch nog veel teken of heeft je huisdier een hoog infectierisico (bv. door veel wandelen in bosrijk gebied) dan kan dit verhoogd worden tot 1 keer per 3 weken tot zelfs 1 keer per 2 weken (voor een korte periode).

Belangrijk is ook om alle dieren in huis gelijktijdig te behandelen om kans op nieuwe besmettingen te minimaliseren.

Voor teken ligt de piekperiode van maart tot juni en van augustus tot november. Je kan gedurende heel het jaar, je huisdier behandelen, maar zeker in deze periode is het belangrijk om tijdig een pipet toe te dienen.
 

Ons advies

Breng preventief elke maand een pipetje aan tussen de schouderbladen van je hond of kat om je huisdier te beschermen tegen vlooien en teken. Behandel zeker in de periode tussen maart en november. Gebruik een voldoende hoog gedoseerd product. Wij geven je hierover graag advies.