Rugpijn

Rugpijn
 
 
 
Rugpijn is een vaak voorkomende kwaal.  80 Procent van de bevolking krijgt er ooit mee te maken.
 

Types van rugpijn
 

1.Pijn aan het einde van de dag, wijst op mechanische pijn
2. Pijn aan het begin van de dag, gedurende enkele uren, kan wijzen op inflammatoire pijn of artrose 
3. Rugpijn 's nachts, kan mogelijk wijzen op een oncologisch probleem
4. Rugpijn die uitstraalt naar de benen, wijst op neurologische pijn
5. Pijn die uitstraalt naar andere lichaamsdelen, kan wijzen op een inwendige aandoening

Meestal is rugpijn niet het gevolg van een ziekte, afwijking of beschadiging van de rug. Slechts in enkele gevallen is er een onderliggende lichamelijke oorzaak en is er sprake van specifieke rugpijn! 

Doorgaans gaat het om gewone lage rugpijn, waarbij de spieren, banden, gewrichten en tussenwervelschijven in de rug niet meer werken zoals het moet. 

Je kan een onderscheid maken tussen acute pijn (pijn die minder dan 1 maand duurt), subacute pijn (pijn die tussen de 1-3 maanden duurt) en chronische pijn (pijn die langer dan 3 maanden duurt). Chronische pijn kan een invloed hebben op verschillende aspecten van het leven! Bv. risico op werkonbekwaamheid, financiële problemen, psychisch welzijn.... Chronische pijn moet zoveel mogelijk vermeden worden!!

Bij jongeren is de voornaamste oorzaak, na mechanische pijn, problemen met de tussenwervelschrijf (discus). Bij ouderen wordt rugpijn meer veroorzaakt door fracturen, osteoporose, tumor.....

 
' Meestal is er bij rugpijn, geen reden tot ongerustheid. '
 

Onrust = overbodig 

Veel mensen met rugklachten vinden dit vervelend. Sommigen voelen zich niet serieus genomen, anderen zijn ervan overtuigd dat de pijn niet te verhelpen is zolang er geen diagnose is of vrezen voor een ernstige aandoening. 

Toch is er geen reden tot ongerustheid. Bij gewone lage rugpijn is de rug namelijk niet beschadigd en bestaat er geen gevaar voor blijvende letsels. Zelfs bij hevige pijn of als men slechts met veel moeite kan bewegen, verdwijnen de klachten meestal spontaan.

 

Wanneer moet je wel naar de dokter?


- plots verlies van gewicht op een zeer korte tijd
- bij stijfheid van de onderrug
- bij uitstraling van de pijn of gevoelloosheid
- bij zichtbare uitwendige veranderingen van de rug
- bij pijn op de rug ter hoogte van de borst (thoracale pijn).

Ook  patiënten tussen de 20-50 die vaak klagen van rugpijn, contacteren beter de huisarts. 
 

BEWEGEN, BEWEGEN, BEWEGEN

Het is belangrijk om actief te blijven! Bewegen versterkt de rugspieren,  verhoogt geleidelijk de belastbaarheid van je rug en laat de rug opnieuw in conditie komen, zodat de klachten kunnen verdwijnen. Wees dus niet bang om te bewegen, want het is niet schadelijk! Je rugpijn zal er net sneller door genezen. Lang zitten of liggen  moet dus best vermeden worden! Vermijd ook het dragen van een korset of rugbrace (enkel op voorschrift van je arts, na onderzoek, is dit aanbevolen).

De meest aanbevolen sporten zijn: fietsen, zwemmen, yoga, wandelen, aquagym.... Gewichtheffen, roeien, turnen, tennis en skiën zijn minder geschikt voor mensen met rugklachten.
 
 
Soms zijn de klachten zo langdurig of intens aanwezig, dat er toch een behandeling moet worden opgestart. Om een goed beeld te krijgen van de klachten en om je goed te informeren over de aard van de aandoening en de eventuele behandeling, kan de arts kiezen voor een gesprek, het klinisch onderzoek en enkele technische onderzoeken.

Behandeling van rugpijn omvat een multidisciplinaire aanpak (medicatie, kiné, fysiotherapie, ergonomische aanpassingen, injecties, eventueel een operatie....).
 

Vaak verteld, maar NIET waar:

  • Als u een hernia hebt, is een operatie altijd noodzakelijk.
  • Bij elke vorm van rugpijn, moet er een technisch onderzoek worden gedaan!
  • Bij rugpijn moet je het kalm aan doen tot de pijn over gaat.
  • Rugpijn leidt meestal tot invaliditeit.
  • De belangrijkste behandeling bij rugpijn is bedrust.
  • Rugpijn betekent dat er iets mis is met je rug.