PROSTAATPROBLEMEN

PROSTAATPROBLEMEN
 

Drie prostaatproblemen die vaak voorkomen:

1. Goedaardige prostaatvergroting (meestal gezien vanaf 50 jaar)
2. (chronische) Prostaatvergroting (komt voor vanaf 20 jaar)
3. Prostaatkanker
 
 
De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot die net onder de blaas en rond de plasbuis ligt. De functie van de prostaat is het vervoeren van de zaadcellen na ejaculatie.
 
Goedaardige prostaatvergroting
 
De prostaat heeft de merkwaardige eigenschap dat hij vanaf de puberteit verder groeit onder invloed van hormonen. De normale groei van de prostaat zorgt niet voor problemen. Wanneer de prostaat naar binnen toe vergroot en op de plasbuis of tegen de blaas drukt, kunnen plasklachten optreden. Zoals te vaak plassen (ook 's nachts), moeite hebben om de plas op te houden, het gevoel hebben dat de blaas niet leeg geplast kan worden. Maar ook kunnen klachten ontstaan zoals een zwakke urinestraal, nadruppelen, moeilijk op gang komen van de straal, met schokjes plassen...
 
Behandeling
 
STAP 1: Voor milde klachten kan je beginnen met een plantaardig product op basis van zaagpalm of Sabal (fig.1). Deze producten kan je zonder voorschrift kopen in de apotheek. Vraag raad aan je apotheker.
 
fig.1: De Zaagpalm of Saw Palmetto is een tropische plant die vnl. groeit in Midden en Zuid-Amerika.
 
STAP 2: Indien stap 1 niet of onvoldoende helpt, kan de arts geneesmiddelen voorschrijven (bv. tamsulosine) die de spieren in het prostaatkapsel en van de urinebuis ontspannen. Hierdoor zal de gezwollen prostaat meer ruimte krijgen waardoor hij minder op de urinebuis drukt en zo minder plasklachten geeft. Het geneesmiddel werkt meteen en de werking blijft langdurig behouden.

STAP 3: Wanneer bovenstaande stappen geen verbetering geven of wanneer de prostaat groter is dan 30 g, zal men andere (sterkere) geneesmiddelen (bv. finasteride) of een combinatiepreparaat (stap 2 + stap 3) voorschrijven. Deze geneesmiddelen werken in op testosteron met als gevolg een afname van de grootte van de prostaat. Doordat de prostaat krimpt, zal de druk om de plasbuis afnemen en zullen de plasklachten verminderen. Dit geneesmiddel bereikt zijn maximale werking na zes maanden. Let op! Dit geneesmiddel is schadelijk voor ongeboren baby's. Mannen die dit geneesmiddel nemen, moeten een condoom gebruiken in geval van seksuele betrekkingen met een (mogelijk) zwangere vrouw. Zwangere vrouwen mogen deze geneesmiddelen niet aanraken. Wanneer je last hebt van plasstoornissen en ervoor in behandeling bent, laat je best de prostaat op regelmatige tijdstippen nakijken om de groei ervan op te volgen.

STAP 4: Bij de laatste stap kan er operatief ingegrepen worden.
 

Prostaatontsteking
 
Een ontstoken prostaat kan voorkomen bij mannen vanaf 20 jaar. Klachten zoals pijnlijk en moeilijk plassen, een branden gevoel ter hoogte van de eikel, het gevoel 'op een warm ei te zitten' en koorts komen voor: Mogelijk is een bacterie de prostaat binnengedrongen en heeft er een infectie veroorzaakt. Dan spreekt men van een acute ontsteking. Meestal zal de arts hiervoor een antibioticum voorschrijven.

Bij een chronische prostaatontsteking treden dezelfde klachten op als bij een acute ontsteking maar dan zonder koorts. Mannen die veel stress, een drukke job of een overactieve levensstijl hebben, kunnen last krijgen van aanhoudende prostaatontstekingen. Antibiotica kunnen hier geen oplossing bieden, wel een behandeling met geneesmiddelen die de spieren rond de prostaat ontspannen waardoor de spanning vermindert en de ontsteking kan genezen. 
 

Prostaatkanker
 
Prostaatkanker komt regelmatig voor bij mannen, maar geeft geen klachten. Meestal groeit de tumor in de richting van de rug, weg van de plasbuis. Hierdoor zijn er geen plasklachten in een vroeg stadium van de kanker. Het zijn de uitzaaiingen naar het bot die op termijn rugklachten of heupklachten kunnen geven. Wanneer de tumor met de plasbuis vergroeit, kan dit in een vergevorderd stadium bloederige urine veroorzaken. Gelukkig zijn de overlevingskansen voor prostaatkanker in het algemeen goed. Ze hangen af van een aantal factoren: het stadium van de kanker; de agressiviteitsgraad en de algemene gezondheid van de patiënt. De oorzaken van prostaatkanker zijn nog onvoldoende bekend. Het komt meer voor bij oudere dan bij jongere mannen. Als bij naaste familieleden (vader, zoon, grootvader of broer) op jongere leeftijd prostaatkanker werd vastgesteld, is de kans groter om zelf ook prostaatkanker te ontwikkelen. En is het nuttig om de prostaat te laten controleren op ongewone weefsels.

De ongevaarlijke soort zou zonder behandeling onopgemerkt in het lichaam van de man aanwezig blijven tot deze op hoge leeftijd  (aan een ander aandoening) overlijdt. Een (chemo)behandeling kan opgestart worden, maar kan onnodig zijn en leiden tot vervelende bijwerkingen.
 
TE ONTHOUDEN
 
  • Ga bij plasklachten die langer dan een maand duren langs bij de huisarts
  • Als je zelf medicatie zonder voorschrift opstart, ga dan zeker na drie maanden langs bij de arts