(parel)wratjes

(parel)wratjes

Wratten komen heel vaak voor, in het bijzonder bij kinderen. De meeste verdwijnen spontaan binnen de 2 jaar, maar je bent ze liever kwijt dan rijk. Ook parelwratjes komen bij jonge kinderen dikwijls voor, deze vragen een andere behandeling. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.

 

Gewone wratten

Wratten komen vooral voor bij kinderen tussen 5 en 15 jaar. In die leeftijdscategorie heeft één op tien kinderen wratten. 'Gewone wratten' zien eruit als een eeltachtige verdikking van de huid. Ze zijn rond of ovaal en hebben soms een bloemkoolachtige structuur. Ze kunnen in principe overal op de huid voorkomen, maar voornamelijk op de knieën, ellebogen, handen, voeten, en onder de vinger- en teennagels.
Voetwratten zitten op de voetzolen. Sommige breiden zich oppervlakkig uit (=mozaiekwratten). Maar andere kunnen, door de druk tijdens het stappen, diep in de huid groeien (=doornwratten) en veel pijn veroorzaken.

"1 op 10 kinderen tussen 5 en 15 jaar heeft last van wratten."

 

Hoe worden wratten veroorzaakt?

'Gewone wratten' worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Het virus gedijt goed op vochtige en onregelmatige oppervlakten. Typische plaatsen waar je met het virus in contact komt, zijn vloeren in sportzalen, zwembaden, kleedkamers en openbare douches. Omdat je afweersysteem antistoffen opbouwt, verdwijnen de wratten uiteindelijk vanzelf. Meestal gebeurt dit binnen de 2 jaar. Een zeldzame keer blijven ze langer aanwezig.
Er bestaan verschillende types van het virus. Dat verklaart waarom je meerdere keren wratten kan krijgen. De besmetting gebeurt door direct contact tussen het virus en de huid. Een wrat verspreidt zich gemakkelijk van de ene plaats naar de andere. Wratten komen daarom vaak in groepjes voor. Personen met een verminderde weerstand, hebben meer kans op wratten. Dit betekent niet dat iedereen die een wratje heeft, met een verminderde weerstand kampt.

 

Hoe geraak je er van af?

Je kan bij de apotheek een product kopen op basis van salicylzuur. Dit bestaat in druppels, zalven of pleisters. Je kiest voor kinderen best voor druppels. Ze sparen het best de omliggende huid. Het salicylzuur mag namelijk enkel op de wrat gebruikt worden. Het zuur tast immers ook de gezonde huid aan. Het is dus van belang om eventueel de huid rond het wratje te beschermen met een pleister of een laagje vaseline.
Het aanstippen met salicylzuur is bewezen doeltreffend, maar vraagt wat tijd. Je moet de wratten dagelijks aanstippen gedurende meerdere weken. Het voordeel is wel dat het een pijnloze, goedkope behandeling is.
Je arts kan de wrat ook 'bevriezen'. Hiervoor gebruikt de dokter ijskoude, vloeibare stikstof. Daardoor bevriest de wrat en sterft ze af. Vaak moet de behandeling meerdere keren herhaald worden met een tussentijd van enkele weken. De plaats waar de wrat bevrozen werd, voelt nadien aan zoals een brandwonde. Hou er rekening mee dat dit voor kinderen vaak pijnlijk kan zijn. Er bestaan ook bevriessystemen, in de apotheek verkrijgbaar, waarmee je zelf wratjes kan behandelen. Vraag hiervoor uitleg bij je apotheker, want het juist gebruik is uiterst belangrijk.

 

Hoe kan je wratten voorkomen?

Een wrat heeft tot negen maanden nodig om zich te ontwikkelen. Hierdoor is het moeilijk te weten waar je besmet bent geraakt. Je vermijdt best ieder contact met een wrat. Heb je een wratje, pruts er dan niet aan om verspreiding op je lichaam te voorkomen. Kwam je toch in contact met een wrat, was dan goed je handen. Je kan het risico op wratten ook enigszins beperken door een goede, algemene hygiëne zoals het gebruik van een eigen handdoek. Verregaande maatregelen, zoals een zwemverbod voor kinderen met wratjes, worden niet aanbevolen. Het nut daarvan is nooit bewezen en zou een kind eerder stigmatiseren. Wat uiteraard niet de bedoeling is, zeker niet voor een kwaal dat vanzelf kan verdwijnen.

 

Parelwratten
Parelwratten zijn geen gewone wratten

Parelwratten, waterwratten of mollusca contagiosa zijn discrete huidkleurige 'wratjes' die typisch voorkomen bij jonge kinderen. Ook als volwassene kan je nog parelwratten krijgen als je nooit weerstand opbouwde na besmetting met het virus. Omdat ze veroorzaakt worden door een ander virus, zijn parelwratten eigenlijk geen echte wratten. Ze worden veroorzaakt door het molluscum contagiosumvirus dat wordt overgedragen via direct contact met de wratjes. Ze kunnen zich verspreiden naar andere lichaamsdelen. Niet enkel door direct contact, maar ook via besmette voorwerpen zoals een handdoek en via bijvoorbeeld het badwater.
Parelwratten zijn zeer besmettelijk. Als één kind in een gezin ze heeft, is het bijna onvermijdelijk dat ook andere kinderen met het virus worden besmet. De wratjes verdwijnen vanzelf als het lichaam voldoende weerstand heeft ontwikkeld. Dit kan soms tot 2 jaar duren. Vlak voor ze verdwijnen ontsteken ze en wordt er een korstje gevormd. Als ze op deze manier verdwijnen, laten ze geen litteken achter.

"Mollusca contagiosa of parelwratjes kunnen
afzonderlijk voorkomen, maar ook in groepjes."

Ze komen vooral voor op de romp, armen en benen, maar ook in het aangezicht. De wratjes kunnen wat jeuk veroorzaken. In één op de 10 gevallen komt een eczeemachtige uitslag voor. Bij kinderen met een aanleg voor allergieën kunnen uitgesproken eczemateuze reacties ontstaan. Indien de wratjes opengekrabd worden, kan er een bijkomende bacteriële infectie zich voordoen.

 

Hoe behandel je parelwratten?

Parelwratjes zijn onschuldig. Je hoeft er in principe niets tegen te doen. Zijn de wratjes zo talrijk of vervelend dan kan je ze behandelen. Er is een product in de apotheek verkrijgbaar om de wratjes aan te stippen, die het lichaam stimuleert om ze op te ruimen. Er bestaat ook de mogelijkheid om de wratjes te laten 'uitlepelen' onder lokale verdoving bij de arts. Omdat het niet altijd evident is om lokaal voldoende te verdoven, kan het uitlepelen licht pijnlijk zijn.

 

Kan je parelwratten voorkomen?

Je kan weinig doen om een besmetting met het virus te voorkomen. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, moet je direct contact met parelwratjes vermijden. Dit is niet altijd even evident. Als een kind in een gezin besmet is, is de kans groot dat ook de andere kinderen besmet zullen raken. Ieder gezinslid gebruikt daarom best zijn eigen handdoek. Baden in hetzelfde badwater wordt afgeraden.
Om bij een besmet kind verspreiding tegen te gaan, droog je de besmette plek het laatste af. Probeer je kind uit te leggen dat het best niet aan de wratjes krabt.

 

Ons advies

Je hoeft wratjes niet altijd te behandelen, maar je bent ze natuurlijk liever kwijt dan rijk. Er bestaan geschikte producten, verkrijgbaar in de apotheek om (parel)wratten te behandelen.
Vraag ons om advies!