Osteoporose

Osteoporose
 

Een ander woord voor osteoporose is botontkalking. De hoeveelheid bot en de kwaliteit ervan neemt af, waardoor je botten minder sterk worden.

In je botten wordt voortdurend nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgebroken. Bij jonge, gezonde mensen zijn de botaanmaak en -afbraak in evenwicht. Bij oudere personen of vrouwen na de menopauze is er te veel botafbraak en te weinig botaanmaak. Botten kunnen dan gemakkelijker breken en ruggenwervels kunnen inzakken. 

 

Symptomen

  • In een vroeg stadium zijn er meestal geen symptomen.
  • Als de ziekte vordert, zijn de meest voorkomende symptomen:
    • Breuken van heup, pols, bovenarm, ribben, bekken...
    • Rugpijn, afname van lichaamslengte en gebogen houding door wervelverzakkingen

Osteoporose is de meest frequente botaandoening. De kans op osteoporotische breuken in België bedraagt ongeveer 1 op 3 bij vrouwen na de menopauze, en 1 op 5 bij mannen ouder dan 50 jaar.

 

Oorzaken
 

Botontkalking komt vaker voor bij vrouwen. Omwille van de hormonale veranderingen tijdens de menopauze ?wordt het bot sneller afgebroken. Het risico op osteoporose stijgt ook sterk met de leeftijd.

Volgende zaken kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van osteoporose:

  • onvoldoende lichaamsbeweging
  • te weinig calcium in je voeding
  • een tekort aan vitamine D ( vitamine D zal de opname van calcium bevorderen)
  • te veel alcohol
  • roken

Sommige mensen lopen meer risico op botontkalking door bepaalde aandoeningen zoals: reuma, diabetes, COPD, chronische nierziekte, chronische darmontstekingen....

Ook bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld cortisone bij langdurig gebruik, kunnen botontkalking in de hand werken.

 

Wat kan je zelf doen?

 

Een gezonde levensstijl vormt de basis voor sterke botten:

  • een gezond eetpatroon
  • dagelijks voldoende bewegen
  • veel buiten komen

Calcium en vitamine D vormen het botweefsel en houden het mee in stand !
De meeste richtlijnen opteren voor minstens 1 g calcium per dag. 

Melkproducten en met calcium verrijkte sojaproducten leveren ongeveer 50% van je calciumbehoefte aan. Enkele voorbeelden :

1 glas melk (200ml) bevat 250 mg calcium
1 plak kaas bevat 50mg calcium
1 potje yoghurt bevat 180 mg calcium
 

Ongeveer 300 tot 400 mg calcium per dag is afkomstig van andere voedselbronnen dan zuivelproducten:sardienen, zalm, broccoli, spruitjes, bloemkool, andijvie, groene kool, spinazie, noten, gedroogde abrikozen en vijgen...

 

Kom je per dag niet aan de aanbevolen hoeveelheid calcium, dan is het belangrijk dagelijks calcium bij te nemen om botbreuken te voorkomen! 

 

Je hebt vitamine?D nodig om calcium uit je voeding op te nemen. De belangrijkste bronnen van vitamine D zijn:

  • zonlicht
  • vis
  • zuivelproducten verrijkt met vitamine D

Een oudere huid kan ook veel moeilijker vit D opnemen. Hierdoor hebben veel mensen een tekort hieraan. Laat geregeld je bloed nemen, om je vitamine D spiegel te bepalen. Bij een tekort, is het belangrijk vitamine D bij te nemen, om osteoporose tegen te gaan. 

 

Calcium en vitamine D zijn belangrijk om botweefsel te vormen en in stand te houden. Er wordt 1 g calcium in combinatie met 800 IE vitamine D per dag aangeraden.

Je hebt keuze tussen slik-, bruis-, kauwtabletten of zakjes.