Maagbeschermers

Maagbeschermers

 

 
Het gebruik van maagbeschermers of protonpompinhibitoren (PPI´s) zoals omeprazole en pantoprazole is groot in onze samenleving. Maagklachten komen steeds vaker voor. Toch is het belangrijk dat het gebruik van die maagzuurremmers regelmatig wordt geëvalueerd. Langdurig gebruik kan immers ook negatieve effecten met zich mee brengen.
 

 

Duur van gebruik

Meestal worden PPI's gedurende een korte periode (twee tot acht weken) gebruikt. Denk aan acute refluxsymptomen ('het zuur') of maagletsels bij inname van bepaalde ontstekingsremmers zoals ibuprofen bij risicopersonen. Enkel in bepaalde situaties én op doktersadvies kan langer gebruik van protonpompinhibitoren nodig zijn. Zo denken we bijvoorbeeld aan chronische ontsteking van de slokdarm door opkomend maagzuur. Vaak is het aanpassen van de levensstijl en voedingsgewoonten minstens even belangrijk. Denk daarom steeds aan de FNACK-regel en beperk Fruitsap, Nicotine, Alcohol, Chocolade, Coffeine en Koolzuurhoudende dranken (dranken met 'spuit').

 

Nevenwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kunnen ook PPI's neveneffecten veroorzaken: hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree...Af en toe zien we ook (ernstige) bijwerkingen waaronder een tekort van vitamine B12 en magnesium. Vitamine B12 tekort kan lijden tot bloedarmoede, neurologische problemen of depressie. Een magnesiumtekort kan invloed hebben op de spieren, de hersenen en hart- en bloedvaten.
Bovendien worden er bij personen die lang PPI's nemen vaker infecties opgemerkt zoals in de maag of longen. De  maag is bij het innemen van PPI's minder sterk als eerste barrière tegen bepaalde ziektekiemen. Opgelet, oudere patiënten en patiënten die veel medicatie innemen zijn gevoeliger voor nevenwerkingen van de PPI's.
 
Enkele tips:
  • Vraag regelmatig na bij je huisarts of het gebruik van de PPI's nog nodig is.
  • Bekijk samen met je arts en apotheker of je medicatie de oorzaak kan zijn van je maagklachten. Denk daarbij aan aspirine, ontstekingsremmers...
  • Opgelet met uitlokkende factoren van de maag-of refluxklachten. Vaak voorkomende uitlokkers zijn tabak, alcohol, koffie, dranken met spuit, vetten, sterke kruiden...
Wat als beslist wordt om met de PPI te stoppen?
Bespreek het stoppen van de PPI steeds met je arts of vraag advies aan je apotheker. Weet dat het bij een groot deel van de patiënten lukt om de medicatie te stoppen of over te stappen naar een lagere dosering! Bij een gebruik vanaf acht weken wordt aangeraden om niet 'zomaar' te stoppen. De dosis per dag kan verminderd worden of de tijdsduur tussen twee innames kan verlengd worden (bv. van elke dag naar om de twee dagen).
Er wordt aangeraden om twee tot vier weken na het volledig stoppen van de medicatie antacida te gebruiken. Antacida neutraliseren het maagzuur. Door ze in te nemen voel je het effect van het maagzuur minder. Het werkt dus vooral op de symptomen die je ondervindt. Waarom kan je deze producten nodig hebben bij het stoppen met PPI's na langdurige inname? Het lichaam kan na het stoppen tijdelijk wat meer zuur produceren. Dat duurt echter maar enkele weken en kan symptomatisch behandeld worden door dit zuur te neutraliseren. Belangrijk is dus even door te zetten bij het afbouwen. Vraag raad aan je apotheker over de verschillende mogelijke producten. 
 
 
Bron: Geneesmiddelenwijzer 107 'Maagbeschermers in de praktijk' (D/2018/3286/08) - Redactie en realisatie: KAVA