Luizen

Luizen

Hoofdluizen zijn insecten die op het haar van de mens kunnen voorkomen. Ze voeden zich met menselijk bloed. Luizen hechten zich vast aan de haren en zuigen uit de hoofdhuid bloed om zich te voeden. Hierbij komt het speeksel van de luis in contact met de huid. Dit speeksel veroorzaakt de typische jeuk. Hun levenscyclus bestaat uit een aantal fasen. Na 1 week komen de eitjes uit.

De besmetting gebeurt via rechtstreeks contact met haar van iemand die luizen heeft. Iedereen kan ze krijgen, maar men treft ze vooral aan bij kinderen tussen 3 en 12 jaar. Omdat kinderen vaak met hun hoofd dicht bij elkaar zitten, kunnen ze gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere hoofd overlopen.

 

Hoe kan je luizen herkennen? 

  • Op de plaatsen waar de luizen zuigen, ontstaan kleine, jeukende, rode knobbeltjes.  Meestal zijn het er meerdere bij elkaar.
  • Als je goed kijkt, kan je de luizen zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. De volwassen luis is een grijsblauw beestje van ongeveer 3 millimeter groot. Nadat hij bloed opgezogen heeft, is hij roodbruin. De eitjes, neten, zien eruit als grijswitte puntjes en kleven aan de haren. 
  • Je kan de luizen met een fijne kam uitkammen boven een wit blad papier. Het beste gebruik je een fijne luizenkam!

* klik op de foto voor meer info

 

" Luizen heeft niets te maken met een slechtere hygiëne!
Wel is het belangrijk als je luizen hebt, deze zo snel mogelijk te behandelen en alle huisgenoten te controleren :) " 

 

Luizen worden bestreden met:

  • een hoofdlotion en een speciale luizenkam, die je in onze apotheek vindt. Na een week moet de behandeling herhaald worden. Nadien moet het hoofd nog minstens 14 dagen gecontroleerd worden! 
     
  • de natkammethode: met een conditioner wordt het haar zeer soepel en glad gemaakt. Door het haar nadien (zonder spoelen!) zorgvuldig te kammen met een luizenkam, verwijder je luizen en neten. Herhaal het kammen gedurende minstens twee weken om de drie à vier dagen, tot geen enkele luis meer wordt gevonden. Met deze methode is het belangrijk om eerst het haar van achter naar voor en van het ene oor naar het andere oor te kammen. Vervolgens kam je het haar van voor naar achter, van het ene oor naar het andere. Herhaal dit voor 20 minuten! 
     
  • Was mutsen, sjaals, knuffels, kammen, borstels, … op 60 °C. Je kan de Shampoux Wash gebruiken om luizen en neten te verwijderen van kleding en beddengoed! Deze is ook werkzaam bij lagere temperaturen (30 °C). Er bestaat ook een luizen-en neten dodende spray voor textiel en meubelen. Kleine voorwerpen kunnen ook voor een dag in de diepvriezer.

Moet je een luizenproduct gebruiken, dan heb je de keuze uit 2 verschillende soorten.

Enerzijds bestaan er behandelingen op basis van insecticiden. Deze werken in op het zenuwstelsel van de luis en vernietigen de luis.  

* klik op de foto voor meer info

 

Anderzijds zijn er tegenwoordig producten zonder pesticiden op basis van een silicone of minerale olie. Deze doen de neten en luizen stikken en uitdrogen. Deze nieuwere producten hebben als voordeel dat ze onschadelijk zijn en goed  worden verdragen.  Nadeel is dat de haren vettiger kunnen zijn na het gebruik.
* klik op de foto voor meer info

 

voor al onze luizenproducten, klik hier

 

Hoe werkt zo’n elektrische luizenkam ?

Net zoals bij de gewone luizenkam is het belangrijk om het haar grondig te kammen van oor tot oor en weer terug. Bij gebruik van een elektrische luizenkam is het de bedoeling dat luizen en de neten een stroomstootje krijgen en ze gedood worden.

Wanneer je een gewone luizenkam gebruikt, is het aangewezen om volgens de nat-kam-methode te werken. Bij een elektrische luizenkam is het echter belangrijk om in droog haar te kammen. 

Een elektrische luizenkam alleen is echter onvoldoende om luizen te bestrijden. Kammen is slechts een onderdeel van een doeltreffende luizenbehandeling want met kammen alleen blijven vaak de neten, die dicht tegen de hoofdhuid zitten, achter waardoor je nooit volledig van luizen afgeraakt.

Wanneer je kiest voor een elektrische luizenkam, dan doe je dat het best in combinatie met doeltreffende producten die je vindt bij de apotheek.

 

* klik op de foto voor meer info

 

gezondheidenwetenschap.be, kind& gezin, CM, https://www.vlaanderen.be/luizen

Gerelateerde producten

Nitcomb M2 Luizenkam
-10%

Nitcomb M2 Luizenkam

€ 9,89
€ 8,90
Shampoux Sh Anti Parasit 150ml
-10%

Shampoux Sh Anti Parasit 150ml

€ 17,30
€ 15,57
MAGNIEN A/LUIZEN ELASTIEK 2
-10%

MAGNIEN A/LUIZEN ELASTIEK 2

€ 4,36
€ 3,92