Koortsblaasjes

Koortsblaasjes

Koortsblaasjes

Laat koortsblaasjes je vakantie niet verstoren! Hoe komt het dat je op vakantie nu net een opstoot hebt en kan je iets doen om dit te voorkomen? Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.
 

Symptomen
Een koortsblaas is een vrij onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door een virus, het herpes simplex virus en komt meestal voor, op of rond de lippen. Meestal verdwijnt de infectie vanzelf, maar koortsblaasjes zijn vervelend, voelen pijnlijk aan en ontsieren je gezicht. Koortsblaasjes komen vaak op dezelfde plaats terug. Soms kunnen ze ook voorkomen in de mond en eerder zeldzaam op andere plaatsen op je lichaam. Een koortsblaas dat ontstaat ter hoogte van het oog kan wel gevaarlijk zijn. Dit moet steeds worden gecontroleerd door een (oog)arts. Bij personen met ernstig verminderde weerstand kan zich een uitgebreider ziektebeeld voordoen of kunnen er verwikkelingen optreden.

verschillende fasen van een herpes infectie:

  • vaak zijn tintelingen, jeuk of een branderig gevoel ter hoogte van de lippen de eerste tekenen
  • één à twee dagen later verschijnt er een rode vlek met kleine blaasjes. De blaasjes zijn gevuld met geelachtig vocht en veroorzaakt jeuk, een branderig gevoel en pijn
  • nadien barsten de blaasjes open en zo ontstaan er kleine zweertjes
  • de letsels drogen uit en er komt een korstje over, dat uiteindelijk verdwijnt. 
 

 "Ongeveer 80 % van de bevolking is drager van het virus, terwijl slechts bij 20% van hen een koortsblaas doorbreekt. "

 
Hoe worden koortsblaasjes veroorzaakt?
Het zeer besmettelijke herpesvirus is de grote boosdoener. Vaak zijn we al van jongsaf besmet door bijvoorbeeld te knuffelen of kussen. Het eerste contact met het virus veroorzaakt soms meteen een algemene infectie of een ontsteking in en rond mond, de zogenaamde "muilplaag". Meestal echter zal deze besmetting onopgemerkt verlopen. Na een eerste contact blijft het virus levenslang in je lichaam aanwezig. Het trekt zich terug in de zenuwcellen van de huid. Op momenten van verminderde weerstand, zoals bij ziekte, stress of vermoeidheid kan het virus opnieuw actief worden en koortsblaasjes veroorzaken.

 

Koortsblaasjes op vakantie
Wie regelmatig last heeft van koortsblaasjes zal het al ondervonden hebben: blootstelling aan de zon is een gekende trigger voor herpes opstoten. Meestal krijg je er last van tijdens de eerste dagen van je vakantie. Je lichaam is de zonnestralen niet gewoon. Ook je dagelijkse portie stresshormonen, cortisol en adrenaline, valt weg op vakantie. Dit zorgt er voor dat je extra vatbaar bent voor een uitbraak van koortsblaasjes.  

Wees koortsblaasjes te slim af met lysine
Om jezelf te wapenen tegen het virus, is het belangrijk om te weten hoe dit virus de kans krijgt om zich te gaan vermenigvuldigen. Daardoor krijg je er last van in de vorm van koortsblaasjes. Naast een verzwakt immuunsysteem is ook de arginine/lysine verhouding in je lichaam van belang. Uit onderzoek blijkt dat het herpesvirus arginine nodig heeft om zich te kunnen vermenigvuldigen. Ook is bekend dat lysine met arginine concurreert voor opname in het lichaam. Men ziet dat arginine de groei van het herpesvirus kan stimuleren en dat lysine de groei van het virus remt. Voor het behandelen van koortsblaasjes is het dan ook van belang om te zorgen dat je meer lysine binnenkrijgt of dat de hoeveelheid ten opzichte van arginine groter wordt.
 

"Tijdens een herpes uitbraak kies je best voor voeding rijk aan Lysine en beperk je best de inname van arginine-rijk voedsel."

 

De balans tussen de 2 aminozuren arginine en lysine in de voeding en meer bepaald té arginine-rijke voeding, is een belangrijk aandachtspunt.


Bij de meeste personen is een voedingspatroon té rijk aan arginine verantwoordelijk voor intensere en het meer voorkomen van herpes uitbraken.
Stress verhoogt de behoefte aan lysine. Doordat onze hedendaagse maatschappij gekenmerkt wordt door dagelijkse stresserende activiteiten, kan hierdoor een goede verhouding lysine/arginine in het gedrang komen.Tijdens drukke periodes beschermen de stresshormonen, cortisol en adrenaline ons door onze immuniteit te ondersteunen. Vanaf het moment dat het niveau van deze 2 stoffen daalt, bijvoorbeeld op vakantie, krijgt ons lichaam als het ware de tijd om ziek te worden en te herstellen. Dit klinkt voor vele mensen herkenbaar.
Door voorafgaand aan deze periode je lichaam te voorzien van extra lysine, kan een herpes uitbraak voorkomen worden. Ook bij een opstoot kan een hogere dosis lysine de genezing versnellen. Lysine is als voedingssupplement verkrijgbaar bij je apotheker.

          

De behandeling met lysine kan ondersteund worden door voeding te eten met een goede lysine/arginine balans. Een mediterrane voeding heeft een goede lysine/arginine verhouding. Het mediterraans dieet is rijk aan tomaten, fruit, zoals mango, abrikozen, vijgen, peren, appels,... Daarnaast zijn ook kaas, volle yoghurt, boter, vis ( behalve tonijn en zalm) en vlees goede bronnen van lysine. Een mediterraan voedingspatroon geeft ineens ook je immuunsysteem een boost. Arginine-rijke voeding kan je in gevoelige perioden best vermijden. Volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan arginine: chocolade, noten, linzen, bonen, tempeh, tofu, eieren, bepaalde soorten vis en zeevruchten, voornamelijk tonijn, zalm en garnalen.

Ons advies

Een koortsblaas bij gezonde personen is een vrij onschuldige huidaandoening. Personen met een sterk verminderde weerstand, bij infectie op het oog of bij baby's raadpleeg je best een arts. 
Een voedingspatroon met een goede lysine/arginineverhouding is gunstig bij herhaalde herpesinfecties. Lysine kan ook worden aangevuld door een voedingssupplement te nemen. Vraag hierover steeds raad aan je apotheker.