Hydratatie

Hydratatie

Bij een gedehydrateerde huid kampt de epidermis met een vochttekort. Dit is een verschijnsel dat zich bij elk huidtype kan voordoen. Het veroorzaakt een trekkerig gevoel: de huid voelt ruw aan en kan gaan afschilferen. Hoe kan dit worden verholpen en nog belangrijker: hoe voorkom je dat je huid uitdroogt?

 

Oorzaken van vochttekort

De vochtigheidsgraad van de lucht, wind, hoge temperaturen en de zon, deze factoren dragen allemaal bij tot extra vochtverdamping en leiden tot dehydratatie van de huid.

Langdurig of herhaald contact met water kan tot zeer langdurige dehydratatie leiden. Denk maar aan zwemmen of veelvuldig douchen bij sporters. Het gebruik van sterk basische zepen en het schuren van de huid met puimsteen of scrubhandschoenen dragen hier ook aan bij. De inname van bepaalde geneesmiddelen (retinoïden bij acne of corticoïden) drogen de huid ook uit.

Door hormonale veroudering gaan de hydrofiele bestanddelen van de dermis ook afnemen.

"Je huid extra hydrateren is een must, zeker na het zonnen."

 

Het juiste verzorgingsritueel

Je huid van voldoende vocht voorzien doe je door de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Je gebruikt best verzorgingen die bij je huidtype passen. Je apotheker kan je de geschikte producten adviseren.

STAP 1: REINIGEN

Gebruik geen te agressieve middelen, deze drogen de huid extra uit. Probeer ook geen al te warm water te gebruiken, dit stimuleert vochtverlies. Er zijn verschillende mogelijkheden: micellair water, reinigingsmelk, reinigingsgel,... Producten om af te spoelen of net niet.

STAP 2: SERUM

Een serum is een sterk geconcentreerd product dat onmiddellijk en diep in de huid wordt opgenomen. Enkele druppeltjes voor gans het gelaat volstaan. Een hydraterend serum is zeker in de zomermaanden heel nuttig. De zon en de warmte versnellen immers de natuurlijke verdamping van het vocht in de weefsels.

STAP 3: DAGCRÈME-NACHTCRÈME

Afhankelijk van de droogte van jouw huid, kan je kiezen voor een lichte of rijkere textuur.

Hydraterende verzorgingsproducten bevatten best een combinatie van verschillende ingrediënten:

* Vochtinbrengende bestanddelen, die het vocht vasthouden in de hoorncellen.
* Hydrofiele of water aantrekkende bestanddelen, die bij contact met water een gel vormen (vb. hyaluronzuur).
* Hydrofobe of waterafstotende producten, om een occlusieve film aan het huidoppervlak te vormen die de vochtverdamping tegengaat.
* Ingrediënten die de structuur van de opperhuid lipiden verbeteren om de opbouw van de hoornlaag te versterken, een beetje zoals een "bakstenen muur".

"Regelmatig een masker aanbrengen, een weldaad voor je huid."

 

STAP 4: AANVULLENDE VERZORGINGEN

Een peeling dient als aanvulling om de dagelijkse reinigingsroutine efficiënter te maken.

*Gebruik één tot maximum twee keer per week (afhankelijk van de staat van de huid).
*Door middel van scrubben worden de dode huidcellen van de huidoppervlakte verwijderd. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen versneld, de bloedcirculatie gestimuleerd en worden huidverzorgende producten beter en dieper opgenomen.
*Er bestaan zowel peelings voor het gelaat als voor het lichaam.

Een hydraterend masker zorgt voor een intensieve ondersteuning voor de vochtarme huid.

*Een masker laat je een 15 à 20 minuten inwerken en dan neem je het overtollige product weg met een tissue of watje. Je kan er ook mee gaan slapen voor een nog diepere hydratatie.
*Een masker kan je meermaals per week aanbrengen.
*Een masker is ook ideaal om je huid terug te hydrateren na het zonnen. Een zeer nuttig product dus om mee op vakantie te nemen.

 

Hydratatie, ook van binnenuit

Je kan je huid ook van vocht voorzien door dagelijks een capsule te nemen op basis van hyaluronzuur. Door hyaluronzuur oraal in te nemen, wordt de huid van binnenuit van vocht voorzien wat resulteert in een gehydrateerde, opgevulde huid met zichtbaar minder rimpels.

 

Bronnen: www.gezondheid.be, larocheposay, biocyte.