Het coronavirus

Het coronavirus

U hoort en ziet het momenteel overal, het mysterieuze corona virus.  Deze week bleek dat er ook in ons land besmettingen zijn. Wat zijn de symptomen? Hoe kan je een besmetting voorkomen? Mag ik naar het buitenland? Lees er alles over in onze nieuwsbrief.

 

 

 

                                                                    Het coronavirus


U hoort en ziet het momenteel overal, het mysterieuze corona virus.  Deze week bleek dat er ook in ons land besmettingen zijn. Wat zijn de symptomen? Hoe kan je een besmetting voorkomen? Mag ik naar het buitenland? Lees er alles over in onze nieuwsbrief.

Symptomen
 

Coronavirussen  zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstige ziekten.  Het virus COVID-19  is een nieuwe stam die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld en momenteel de wereld rondgaat.

Veel voorkomende tekenen van deze infectie zijn koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. In ernstigere gevallen kan de infectie leiden tot longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en mogelijks de dood. Voornamelijk ouderen en patiënten met bestaande chronische aandoeningen lijken meer kwetsbaar.

Vermoed je een besmetting met COVID-19  (bv door een recente reis naar besmette gebieden, bovenstaande symptomen of contact  met een besmette persoon)? Blijf thuis of ga onmiddellijk naar huis als je op je werk bent. Contacteer telefonisch je huisarts en volg zijn instructies op. Ga niet naar de huisartsen wachtzaal of naar de spoed. 

De arts zal je na de normale raadplegingsuren ontvangen, zodat contact met andere patiënten wordt vermeden. Uiteraard kan een huisarts ook bij bij jouw op bezoek komen.

In geval van besmetting contacteert de behandelende arts de collega’s van de Vlaamse overheid. De medische zorgverstrekkers zijn het best geplaatst om de ernst van de situatie goed te beoordelen en de nodige maatregelen te nemen (bv. isolatie).

De artsen infectieziektebestrijding informeren dan ook alle mensen met wie de patiënt contact had sinds hij/zij symptomen vertoonde. Zo voorkomen ze dat het virus zich verder kan verspreiden in ons land.

Alle artsen, de ziekenhuizen en de overheid zijn maximaal voorbereid om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te vermijden. Een referentielaboratorium in de KULeuven kan het virus snel identificeren. Er zijn momenteel twee referentieziekenhuizen (UZA in Antwerpen en het Sint Pieter ziekenhuis in Brussel)  voor de opvang van coronapatiënten. Als dit niet mocht volstaan in de toekomst, worden andere ziekenhuizen ingeschakeld. 

 

 

 " Vermoed je een besmetting met COVID-19, contacteer telefonisch je huisarts en volg zijn instructies op.''

 

Hoe kan je besmetting voorkomen?

* Was je handen regelmatig 
* Vermijd handen geven
* Hoest of nies in een papieren zakdoekje
* Blijf thuis als je ziek bent
* Vermijd nauw contact met zieke mensen
* Raak je gezicht niet met je handen aan 
 

Het mondmasker
 

Het dragen van een chirurgisch masker heeft vooral zin voor mensen die al besmet zijn met het coronavirus. Zo’n masker beschermt hun omgeving tegen de ziektekiemen die ze bij zich dragen en belet besmetting door de druppels die verspreid worden bij het hoesten, niezen en praten. Ook zorgpersoneel dat werkt in een omgeving waar patiënten met het coronavirus worden behandeld, hebben baat bij een masker. Voor de gezonde man in de straat heeft het dragen van zo’n masker  weinig nut. Tot op heden zijn ook alle mondmaskers niet meer te verkrijgen in de apotheek. 

Reisadvies


Keer je terug van het buitenland ? Heb je geen symptomen  en had je geen nauw contact met een bewezen COVID-19 patiënt? Dan hoef je niets te doen. Je hoeft niet thuis te blijven. Je kunt gewoon terugkeren naar het werk en je gewone activiteiten uitvoeren. 

Als je wel symptomen krijgt binnen de 14 dagen na een reis in een hoog risicogebied (China, Zuid-Korea, Iran enkele gemeenten in Italië), contacteer dan onmiddellijk je huisarts.
 

" Je raadpleegt best het reisadvies van de FOD buitenlandse zaken alvorens je naar het buitenland vertrekt.''

Vertrek je naar het buitenland? Raadpleeg voor je vertrek het reisadvies op de website van FOD buitenlandse zaken.

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deze informatie wordt continu bijgewerkt, waardoor reizigers een overwogen beslissing kunnen maken. 

Reizen naar plaatsen waar het virus (nog) niet is, is veilig. Reizen naar risicogebieden is niet verboden. Toch raadt de overheid aan om te bekijken of deze reis niet beter uitgesteld of geannuleerd wordt. De kans dat je tijdens je reis COVID-19 zal oplopen, is voorlopig beperkt.

Op dit moment zijn er geen extra maatregelen op de luchthavens. Er is reeds wel een medische procedure als er op het vliegtuig een zieke patiënt wordt opgemerkt. Er zijn wel controles bij de passagiers die in China vertrekken en er is een tweede controle op de grote luchthavens in Azië voor reizigers die van daaruit naar Europa doorvliegen. 


Ons advies
 

Voor een gezonde persoon is er geen reden tot paniek in België. Voornamelijk ouderen en patiënten met bestaande chronische aandoeningen lijken meer kwetsbaar. De instanties zijn maximaal voorbereid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zelf kan je hygiënische maatregelen uitvoeren om besmetting te vermijden.