Haaruitval

Haaruitval

Op één dag verlies je gemiddeld 100 haren. Dit is volkomen normaal, maar verlies je meer haren dan spreken we van haaruitval. Er bestaan vele mogelijke oorzaken en ook verschillende soorten haaruitval. Het opsporen van de precieze oorzaak is een eerste stap in de behandeling.

 

Wat is normaal en wat is problematisch?

Haren groeien vanuit haarzakjes. Het is erfelijk bepaald hoeveel haarzakjes je hebt, en dus ook of je veel of weinig haar hebt. Met de leeftijd neemt het aantal haarzakjes af en wordt je haardos dus dunner.
De haarcyclus verloopt in 3 fasen: groei-, rust-, en uitvalfase. Daarna herbegint deze cyclus van voor af aan. Het is dus perfect normaal dat er nieuwe haren groeien, en  dat er voortdurend oude uitvallen. Op een gans leven ondergaat je haardos tussen de 20 tot 25 cycli.
Als je meer dan 100 haren verliest per dag wordt het abnormaal en spreken we van haaruitval.

De 3 fasen in een haarcyclus:

Groeifase: In deze fase groeien de haren gemiddeld een halve mm per dag.
                   Ongeveer 85% van onze haren bevinden zich in deze fase, die tussen de 2 à 6 jaar duurt.
Rustfase: In dit stadium neemt het haar geen voedingsstoffen meer op.
                 Deze fase duurt 3 weken en vertegenwoordigt 1% van het haar.
Uitvalfase: Je verliest gemiddeld 100 haren per dag.
                   Dit stadium duurt ongeveer 3 maanden en vertegenwoordigt 14% van het haar.

Drie verschillende vormen van haaruitval
Typisch mannelijke haaruitval of alopecia androgenetica

De haaruitval begint ter hoogte van de voorste haarlijn die geleidelijk opschuift. De oorzaken zijn leeftijdsgebonden, erfelijk bepaald en beïnvloed door mannelijke hormonen.
Deze vorm van haaruitval kan ook voorkomen bij vrouwen, zij het dan in lichtere mate.
Deze hormonale haaruitval kan niet 'genezen', maar er bestaan wel een aantal methoden om de evolutie te stoppen of zelfs nieuwe haargroei te stimuleren:

  • Een lotion met minoxidil vermindert de haaruitval en bevordert na enkele maanden bij sommige mensen de haargroei. Het wordt zowel door mannen als vrouwen gebruikt. De nieuw gevormde haren hebben vaak wel een wat andere kleur en structuur dan het oorspronkelijke haar. Het product moet wel blijvend gebruikt worden, anders herbegint de haaruitval. Het maximale effect wordt bekomen na 1 jaar.
  • Bij vrouwen kan men in de helft van de gevallen de haaruitval afremmen met hormonale preparaten die de werking van het mannelijk hormoon blokkeren. Dit kan in de vorm van ampullen om lokaal op de hoofdhuid aan te brengen, vaak in combinatie met een geschikte shampoo en balsem voor een beter resultaat. Soms wordt er beslist door de arts om een geneesmiddel in te nemen.
  • Een haartransplantatie of een haarprothese kunnen mooie resultaten opleveren. Hiervoor raadpleeg je best een gespecialiseerde arts.
Kale plekken of alopecia areata

Alopecia areata is de op één na meest frequente vorm van haarverlies. Typische kenmerken zijn één of meerdere ronde tot ovaalvormige volledig kale vlekken die goed afgelijnd zijn. Deze plekken kunnen als het ware samenvloeien en evolueren tot volledige kaalheid. De kale vlekken komen vooral voor op de hoofdhuid, maar ze kunnen ook de baardstreek, de wenkbrauwen, de wimpers of de schaamstreek treffen. Deze vorm van haaruitval duurt tussen de 4 en 10 maanden.
Wanneer het haar terug begint te groeien, verschijnen er eerst kleine, witte donsharen die later terug de oorspronkelijke kleur krijgen.
De exacte oorzaak is nog onduidelijk, maar enkele factoren spelen een rol. Men vermoedt dat een erfelijke aanleg en stress van belang zijn. Ook bepaalde auto-immuunziekten, zoals schildklierproblemen zouden een rol spelen.
Aangezien de duidelijke oorzaak niet gekend is, bestaat er ook nog geen behandeling die die oorzaak aanpakt. Er kan een cortisone-crème voorgeschreven worden om plaatselijk op de kale plekken te smeren, ook lokale cortisone injecties worden toegepast. PUVA-therapie behoort tot de mogelijkheden. Dit is een behandeling die de inname van een specifiek geneesmiddel combineert met UVA-lichtstralen. Die combinatie kan de haargroei stimuleren.

Diffuus haarverlies

Deze vorm van haaruitval is verspreid over de hele hoofdhuid en leidt slechts zelden tot volledige kaalheid. De haarcyclus wordt voortijdig beëindigd en de uitvalfase wordt sneller bereikt. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor deze vorm van haarverlies:
*stress                                               *na narcose
*koorts                                               *na een ongeval (=stress)
*infectie                                              *vitaminentekort door streng dieet
*bloedarmoede                                  *emotionele problemen 
*zwangerschap                                  *alcoholmisbruik

Zwangerschap en bevalling

Ook het haarverlies dat vaak een drietal maanden na de bevalling optreedt, is een vorm van diffuus haarverlies. Het percentage haren in de groeifase bedraagt tijdens de zwangerschap 95%, zodat het normaal haarverlies op dat moment sterk verminderd is. Na de bevalling daalt het oestrogeengehalte, waardoor de haarfollikels snel overgaan naar de uitvalfase. Het resultaat is een toename van het haarverlies zo'n 3 tot 4 maanden later.
Het helpt om gedurende enkele maanden een geschikt vitaminepreparaat in te nemen. Kies een supplement dat voldoende cystine en methionine bevat, dit zijn namelijk de bouwstenen van onze haren.
Er bestaan ook shampoo's en ampullen om rechtstreeks op de hoofdhuid aan te brengen. Deze producten worden ook best in een kuur gebruikt voor het beste resultaat.

Chemotherapie

De behandeling van kanker, en dan vooral chemotherapie, stellen je lichaam danig op de proef. Ze maken geen duidelijk onderscheid tussen de tumorcellen en de andere cellen die zich van nature snel vermenigvuldigen, zoals de cellen die het haar, de wimpers en de wenkbrauwen vernieuwen.
Haaruitval en het verlies van wimpers en wenkbrauwen is een veel voorkomende bijwerking van de behandelingen voor kanker. Twee tot drie weken na de eerste chemo begin je je haren te verliezen. Het haar valt plots uit in amper enkele dagen tot enkele weken.
Het goede nieuws is dat het tijdelijk is. Na de behandelingen groeit het terug, gemiddeld één cm per maand. Vaak is het nieuwe haar lichtjes anders dan voordien. Het wordt bijvoorbeeld lichter of donkerder, gaat meer of minder krullen enz.

Er bestaan verschillende middeltjes om haaruitval te verdoezelen en jezelf een mooie look te geven:
* een pruik, tegenwoordig niet te onderscheiden van een echte haardos.
* een leuk geknoopte sjaal
* een hoedje, baret of muts

 Ons advies

Veel mensen, zowel mannen als vrouwen, kampen met overdreven haaruitval. Vaak kan een specifiek vitaminepreparaat je helpen. Ook ampullen om rechtstreeks op de hoofdhuid aan te brengen zijn vaak nuttig. Aanvullend kies je best een aangepaste shampoo en balsem om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen. Soms kan het nodig zijn om een huidarts (dermatoloog) te consulteren.
Wij geven je graag discreet advies.

Bronnen: www.gezondheid.be, www.gezondheidenwetenschap.be, stichting tegen kanker

Gerelateerde producten

Omnivit Hair Pro Nutri Repair Comp 180
-10%

Omnivit Hair Pro Nutri Repair Comp 180

€ 49,95
€ 44,95