Groeipijnen

Groeipijnen

Meer dan 1/3e van alle kinderen hebben ooit wel eens pijn in de benen. Ze kunnen niet slapen en maken de ouders wakker. Na een tijdje is de pijn weer weg, maar enkele dagen later komt het terug voor. Het wordt 'groeipijn' genoemd, maar deze pijn heeft echter niets met groeien te maken.

Hoe kan je groeipijn herkennen?

De pijn komt meestal voor in beide benen, dikwijls in de onderbenen, maar ook in de dijen. Sommige kinderen klagen ook van pijn in de schouders of de armen. De pijn situeert zich schijnbaar diep in de spieren.
De pijn komt voornamelijk 's nachts voor en houdt het kind uit de slaap. Het kind wordt wakker, zoekt troost bij mama of papa en na enkele minuten neemt de pijn weer af en kan het kind opnieuw gaan slapen. Gewoonlijk hebben deze kinderen geen andere problemen. Door de dag hebben ze geen last en spelen net zoals alle andere kinderen. De pijn 's nachts blijft stabiel en verergert niet.

Welke leeftijd?

Groeipijn komt vooral voor bij kinderen tussen 4 en 8 jaar. Bij kinderen jonger dan 3 is het zeldzaam. In dat geval moeten andere mogelijke oorzaken worden onderzocht.

Oorzaak ?

De naam 'groeipijn' doet vermoeden dat de pijn veroorzaakt wordt door de groei. De eigenlijke oorzaak is niet gekend. Groeien op zich doet geen pijn. Het grootste gedeelte van de lengtegroei vindt plaats vanuit de groeischijven boven en onder de knie. Kinderen met groeipijn klagen nochtans slechts zelden van pijn in de knie. Bovendien komen de meeste klachten van groeipijn voor in een periode waarin de groeisnelheid eerder laag ligt.
Mogelijke verklaring voor de pijn zijn inspanning en abnormaal beweeglijke gewrichten.

Met je kind naar de dokter?

Als de ouders met hun kind naar de arts op consultatie gaan, wordt er meestal niets gevonden. De kinderen houden ook niets over aan de pijnen en hebben als volwassene volledig normale benen, schouders en armen.
Groeipijnen kan men vrij eenvoudig van andere aandoeningen onderscheiden doordat ze nooit gepaard gaan met andere duidelijke symptomen, zoals bijvoorbeeld gewrichtspijn, huiduitslag, koorts, een wonde, zwelling op de pijnlijke plaats,...

Wat kan je zelf doen?

Indien het werkelijk om groeipijnen gaat en er geen oorzaak voor de pijn lijkt te zijn, dan is een behandeling niet nodig. Een lichte massage van de benen door mama of papa is meestal voldoende. Eventueel lichte rekoefeningen of een warm bad voor het slapengaan kunnen geen kwaad als je de indruk hebt dat deze helpen bij jouw kind. Als je kind heel regelmatig pijn heeft, kan je overwegen om 's avonds een pijnstiller te geven op basis van paracetamol.

Ons advies

Als je kind 's nachts wakker wordt met groeipijn, stel het dan vooral gerust.
Masseer de benen lichtjes en gebruik eventueel een warm kersenpittenkussen of hotpack om de pijn te verlichten.
In ernstige gevallen kan paracetamol (Perdolan of Dafalgan) gegeven worden in een éénmalige dosis van 15 mg per kg lichaamsgewicht.

Indien de pijn niet weggaat of u zich erg ongerust maakt, doet u er echter goed aan een arts te raadplegen.

Bronnen: www.gezondheidenwetenschap.be,
patiënteninformatie kindergeneeskunde AZ-st.Jozef Malle, www.natural-energy.org.