Echinacea

Echinacea

Echinacea Purpurea, ofwel Rode Zonnehoed, wordt al eeuwen gebruikt als geneeskrachtig kruid. Het waren de indianen die ontdekten dat het plantje een prima middel is om hoest, verkoudheden en griep te bekampen. De genezende kracht zit in de moedertinctuur van Rode Zonnehoed.

 

Het effect van Echinacea

Echinacea heeft een dubbel effect. Uit een grootschalige studie aan de Universiteit van Cardiff blijkt namelijk dat Rode Zonnehoed zowel curatief als preventief werkt.

Dat wil enerzijds zeggen dat de patiënt 26 % minder lang ziek zal zijn. Hij of zij zal dus sneller verlost zijn van een verkoudheid. Maar anderzijds hebben 59 % van de patiënten ook minder frequent last van neusloop, hoest en griepachtige symptomen. Het voorkomt dus herhaaldelijke besmettingen.

"Ook voor kinderen kan Echinacea nuttig zijn. Maar dan wel in een aangepaste dosis."

 

Voor iedereen nuttig?

Vooral in de wintermaanden wordt er veel gevraagd naar Echinacea om de weerstand te verhogen en zo minder vatbaar te zijn voor verkoudheden. Maar ook bij een opkomende virale infectie is Rode Zonnehoed een waardig en plantaardig alternatief.

Verder is Echinacea veilig te gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.

En ook voor kinderen kan Echinacea nuttig zijn. Maar dan uiteraard in een aangepaste dosis. Onder de leeftijd van 2 jaar raden wij het gebruik van weerstandsverhogende suppletie niet aan. Vraag ons gerust om advies.

 

Ook deze factoren beïnvloeden verkoudheid

Er zijn nog een aantal andere factoren die onze afweer tegen ziektekiemen, en dus onze gezondheid, beïnvloeden:

  • Gezonde voeding
  • Voldoende beweging
  • Stressreductie
  • Voldoende vitamine D
  • Uitgebalanceerde darmflora
  • Gezond slaappatroon

 

Ons advies

Niet zomaar elk preparaat is gunstig. Vraag zeker raad aan ons. Je kan best een preparaat nemen dat gecontroleerd en gestandaardiseerd is. Wij maken je wegwijs. Vraag persoonlijk advies! Wij kunnen jouw specifieke situatie het beste beoordelen en het nut van een supplement afstemmen op jouw specifieke behoefte.

Bronnen: gezondheid.be; Daniel, Perry et al., Safety and efficacy of Echinacea duringpregnancy and lactation; Jawad, Schoop, et al. Safety and efficacy profile of Echinacea purpurea to prevent common cold episodes.; Cardiff University; Mens en Gezondheid.