Blaasontsteking

Blaasontsteking

Niets is zo vervelend als een blaasontsteking. Voor veel vrouwen een vaak terugkerend fenomeen. Cranberries of veenbessen helpen je beschermen tegen het optreden van herhaalde blaasinfecties. Berendruifblad kan de symptomen van milde urineweginfecties verlichten.

 

De oorzaken?

Bacteriën zijn de belangrijkste verwekkers. Vaak betreft het een soort die vooral in de darm leeft, maar ook rond de urinebuis voorkomt. Via de urinebuis bereiken de bacteriën de blaas, waar hun aantal snel groeit. Ze hechten zich vast aan de blaaswand, waardoor deze ontsteekt. Soms kan de infectie ook langs de urineleider opstijgen naar de nier. Dan spreken we van een nierbekkenontsteking.

"Een blaasontsteking is vaak heel vervelend: een branderig gevoel, frequent naar het toilet moeten, nachtelijk plassen."

 

Hoe herken je een blaasontsteking?

Meestal veroorzaakt een blaasontsteking typische klachten: pijn bij het plassen, frequent plassen van kleine hoeveelheden, nachtelijk plassen, en soms bloed in de urine.

Bij een nierbekkenontsteking zijn de symptomen doorgaans veel ernstiger: hoge koorts, rillingen, pijn in de zij of de rug, misselijkheid en braken.

Bij ouderen kunnen de klachten zeer wisselend zijn, soms alleen koorts, gebrek aan eetlust, futloosheid en verwardheid.

Soms heb je geen klachten en weet je dus niet dat je een infectie hebt. Dit komt bijvoorbeeld frequent voor bij zwangere vrouwen. Daarom controleert de gynaecoloog je urine regelmatig.

 

Wat kan je zelf doen tegen een blaasontsteking?

Een preparaat op basis van veenbessen helpt beschermen tegen het optreden van herhaalde blaasinfecties. Je kiest wel best voor een voldoende hoog gedoseerd product dat zowel vruchtvlees, pitten als de schil van de bessen bevat en voldoende OPC's of 'oligomere procyaniden' aanvoert. Vraag hierover raad aan je arts of apotheker.

Een supplement op basis van berendruifblad wordt aangewend om een beginnende blaasontsteking te temperen. Berendruifbladeren bevatten stoffen met een licht ontsmettende werking. Uw arts of apotheker kan je hierover adviseren. Nog enkele tips vind je hieronder.

"Een urinestaal bewaar je best in de koelkast en nooit langer dan 24 uren."

Wat kan de arts doen tegen een blaasontsteking?

Er kan beslist worden om een antibioticum op te starten. Het is raadzaam om alvast een urinestaal mee te nemen naar de consultatie. Een urinestaal bewaar je best in de koelkast en niet langer dan 24u. De duur van de kuur hangt af van de ernst van de infectie. Deze kan gaan van enkele dagen tot enkele weken.

"Vaccinium macrocarpon of Veenbes"

Ons advies

Wens je graag meer informatie over het aanbod aan veenbes- of berendruifsupplementen? Vraag gerust raad aan ons. We maken je graag wegwijs.

Bronnen: www.gezondheidenwetenschap.be, www.biogezond.be, www.gezondheid.be.