Fytotherapie bij diabetes

Fytotherapie bij diabetes

                      Fytotherapie bij diabetes

 

 

 

Diabetes of suikerziekte neemt epidemische - en zelfs pandemische - vormen aan. Men verwacht dat tegen 2030 meer dan 400 miljoen mensen diabetes hebben. Naast een gezonde voeding, beweging en vermindering van stress zijn er ook een aantal planten die zowel preventief als therapeutisch ingezet kunnen worden bij diabetes en metabool syndroom.

 

Een verkeerd voedingspatroon - insulineresistentie
 

Ons Westers voedingspatroon kenmerkt zich enerzijds door té veel etente veel geraffineerde koolhydratente veel dierlijke eiwitten en vetten. Anderzijds eten we te weinig groenten, fruit en vezels en te weinig essentiële vetzuren. Dit werkt de ontwikkeling van diabetes in de hand.

 

Wanneer we koolhydraten eten (aardappelen, pasta, brood, gebak) worden deze door onze spijsvertering afgebroken tot glucose (suiker) die opgenomen wordt in het bloed. De suikerconcentratie in het bloed stijgt en het lichaam start een aantal processen om deze glucose naar de cellen te brengen voor de aanmaak van energie. De pancreas of alvleesklier geeft insuline af aan het bloed om glucose in de cellen te krijgen. Wanneer de bloedsuikerspiegel te snel en te hoog stijgt na een maaltijd, slaat het lichaam alarm. Er wordt dan ook snel en veel insuline aangemaakt, meer dan normaal. Dit heeft als gevolg dat de bloedsuikerspiegel dan weer te snel daalt, waardoor je opnieuw honger krijgt of je naar suikers gaat hunkeren. Geef je daaraan toe dan kom je in een vicieuze cirkel terecht van een afwisselend te hoge en te lage bloedsuikerspiegel. Het is de reden waarom mensen verslaafd geraken aan zoetigheid. En is de eerste stap in het ontstaan van diabetes.
 
 

Van insulineresistentie tot diabetes 

 Wanneer de bloedsuikerspiegel regelmatig te hoog wordt en er dus telkens veel insuline aangemaakt wordt, kunnen de cellen na een tijdje ongevoelig worden voor insuline. Dat noemt men insulineresistentie. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Insulineresistentie voorkomt dat te veel insuline en te veel suiker de cel binnenkomen, maar ook dat de bloedsuikerspiegel gevaarlijk laag zakt.


Als er chronisch te veel insuline in het bloed aanwezig is, gaat de cel haar aantal receptoren verminderen, zodat er minder insuline en glucose de cel binnen kunnen. Dit noemt men "downregulatie". De bloedsuikerspiegel blijft als gevolg daarvan te hoog. Dit noemt men hyperglycemie, te veel glucose in het bloed. Daardoor wordt er nog meer insuline aangemaakt, die ook in het bloed blijft omdat de cellen er ongevoelig voor geworden zijn. Dit heet hyperinsulinemie, te veel insuline in het bloed. De glucose in het bloed kan zo niet naar de cellen, waardoor een energiegebrek ontstaat. Je voelt je moe en suf. Je krijgt een dipje, zowel lichamelijk als mentaal en emotioneel. Je gaat automatisch meer suikers eten, waardoor het probleem alleen maar verergert. Op de lange duur geraakt de pancreas uitgeput en vermindert de insulineaanmaak. Zo ontstaat diabetes type 2.
 
Insuline wordt niet alleen aangemaakt in respons op suiker (glucose), maar ook na een overvloedige maaltijd van dierlijke eiwitten en vetten, melk-en melkproducten, te weinig vezels en te weinig essentiële vetzuren. Het draait dus bij diabetes niet alleen om koolhydraten, maar ook om té veel eten en te veel dierlijk voedsel.

 

 Kaneel

 

 Er zijn een aantal planten die zowel preventief als therapeutisch ingezet kunnen worden bij diabetes. De meeste van deze planten hebben een rechtstreeks of onrechtstreeks bloedsuikerverlagend effect. Vraag steeds raad aan je apotheker of arts als je ook antidiabetische of andere medicatie neemt.

Kaneel heeft op zich een insulineachtige werking, maar het versterkt ook de activiteit van insuline. Het maakt de cellen gevoeliger voor insuline, zodat ze gemakkelijker glucose kunnen opnemen. Kaneel verbetert de werking van de pancreas. Door de bloedsuikerspiegel te verlagen en door te verhinderen dat ongebruikte glucose omgezet wordt in het schadelijke sorbitol, voorkomt het de typische complicaties van diabetes, zoals beschadiging van het zenuwstelsel, de nieren en de ooglens. Bovendien verlaagt kaneel de bloeddruk, het cholesterol-en triglyceridengehalte en verhoogt het de HDL-cholesterol ('goede' cholesterol). Op die manier beschermt kaneel ook tegen hart- en vaatziekten.
 
 
 

Gymnema sylvestre

 
De gymnemazuren en andere saponine van deze plant stimuleren rechtstreeks de insulinesecretie door activatie van de pancreas. Gymnema is in staat de cellen van de pancreas te regenereren of te herstellen, waardoor het aantal actieve cellen toeneemt. Het activeert ook de opname en het verbruik van glucose in de cel. Het verhoogt dus de insulinegevoeligheid en vermindert insulineresistentie. De opname van glucose in de darm wordt ook verminderd. Gymnema verlaagt zowel de nuchtere bloedsuikerspiegel als deze na de maaltijd bij diabetespatiënten. Ook verlaagt het de cholesterol- en triglyceridenconcentraties in het bloed. De drang naar zoet mildert ook.

 

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar in de apotheek. Wij helpen je als apotheker verder en kiezen een geschikt product voor jou. Een mogelijkheid is een behandeling met Glucoril.

 

Glucoril is een voedingssupplement met natuurlijke ingrediënten die een goede ondersteuning bieden aan een stabiele bloedsuikerspiegel.
*Kaneel, banaba en Gymnema sylvestre ondersteunen de suikerstofwisseling.
*Biotine (vitamine B 8) draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme
*Chroom speelt een rol bij de instandhouding van normale bloedsuikerwaarden
*gebruik: 1 à 3 capsules per dag, vóór de maaltijd
*Vraag steeds advies aan je apotheker of arts bij de opstart van een voedingssupplement.