Essentiële oliën in cosmetica

Essentiële oliën in cosmetica

Oliën zijn geliefder dan ooit. Plantaardige, minerale en essentiële oliën worden over de zelfde boog gegooid, waardoor velen de bomen door het bos niet meer zien. Ken jij het verschil? Ontdek het in deze nieuwsbrief.

Minerale olie

Deze stoffen zijn een bijproduct uit de petrochemie. Ze bevatten geen actieve bestanddelen, maar geven een zachte textuur aan het product. Een voorbeeld hiervan is vloeibare paraffine. Het nadeel van deze minerale oliën is dat ze minder milieuvriendelijk zijn.

Plantaardige olie

Plantaardige oliën zijn geperste noten, granen of kiemen. Het zijn vetstoffen. Olijfolie is het meest gekende voorbeeld, maar voor onze schoonheid en ons welzijn gebruiken we ook olie van hazelnoot, argan, abrikozenpit,.. Deze plantaardige oliën zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, essentiële vetzuren, omega-vetzuren en vitaminen die onze huid voeden en kunnen verjongen. Daarom vind je ze steeds vaker terug in cosmetische formules.

Essentiële olie

Essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd, zijn extracten van aromatische planten. Door stoomdistillatie van de bloemen, bladeren, wortels of zelfs schors van geurende planten. Het zijn geen echte oliën, maar vetoplosbare vloeistoffen. Je vindt ze steeds vaker terug in verzorgingsproducten omdat ze interessante actieve bestanddelen bevatten. Geranium is bijvoorbeeld liftend. Lavendel en tea-tree ontsmetten een vette huid.

"Matricaria chamomilla of echte kamille. Een voedende en verzachtende olie die roodheid helpt verminderen en de huid soepeler maakt.
Haar kalmerende eigenschappen beschermen de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf."

Gebruik

Plantaardige oliën zijn rijk aan vetzuren die onze huid en haar voeden. Ze maken de structuur van onze huid en onze haren weer gezond. Je kan de olie rechtstreeks op je huid aanbrengen. Je kiest best een kwalitatief product. Niet elk product dat plantaardige olie bevat is een goed preparaat. Deze oliën zijn namelijk duur en vaak bevat de formule té weinig olie.
Als je essentiële oliën op de huid wil aanbrengen, worden ze altijd verdund in een plantaardige olie of crème.

"Plantaardige oliën kan je onverdund op je lichaam aanbrengen.
Om de verzorging zo aangenaam mogelijk te maken, verwarm je de olie eerst op in je handen."

In enkele gevallen is extra voorzichtigheid geboden bij het gebruik van essentiële oliën. Professioneel advies is zeker op zijn plaats.

* Heb je een gevoelige huid, dan kan je het product eerst testen op een klein stukje huid. Essentiële olie van kamille heeft een kalmerende eigenschappen en is vaak het meest geschikt voor een overgevoelige huidtype.

* De etherische oliën kunnen je huid gevoeliger doen reageren op de zon. Om die reden worden ze enkel 's avonds aangebracht.

* Zwangere vrouwen gebruiken beter geen essentiële oliën in het eerste trimester. Later in de zwangerschap kan het wel, mits het juiste advies.

* Het gebruik van essentiële oliën bij kinderen beneden de leeftijd van 3 jaar wordt afgeraden. Bij oudere kinderen wordt de hoeveelheid best verdund. Vraag ook hier zeker raad.

DARPHIN: verkrijgbaar bij Apotheek Sollie.  

Dit luxueuze, Parijse gamma is exclusief te verkrijgen in de apotheek. Deze natuurlijke verzorgingsproducten zijn een weldaad voor de huid. Men maakt gebruik van serums, die de huid corrigeren, en verfijnde crèmes, die de huid versterken, voor overdag en als nachtverzorging wordt er een geconcentreerde essentiële olie aangebracht om de verzorging te vervolledigen.

Ons advies

Essentiële oliën in verzorgingsproducten zijn een meerwaarde.
Het vraagt wel de nodige productkennis om de juiste te kiezen.
Wij helpen je graag verder.

Bronnen: www.gezondheid.be, Darphin.