Droge ogen

Droge ogen

Droge ogen, ofwel voluit het droge ogen syndroom of keratoconjunctivitis sicca, is een veel voorkomend probleem en wordt veroorzaakt door een chronisch tekort aan voldoende bevochtiging en smering van het oogoppervlak. Als gevolg van droge ogen kunnen klachten optreden die variëren van een droog, zanderig of brandend gevoel en tranende ogen.

De traanfilm

Tranen zorgen voor een goede gezondheid van het oogoppervlak. Ze zijn het smeermiddel dat ervoor zorgt dat je ooglid over de oogbol kan glijden, ze hebben ook een reinigende functie. Je tranen hebben een beschermende rol, ze houden je ogen vochtig en leggen een soort beschermend laagje op het oogoppervlak.

De traanfilm bestaat uit een vetlaagje, een waterige laag en een slijmlaagje die door verschillende klieren worden aangemaakt.
* Een buitenste olie-achtige (vet) laag zorgt ervoor dat de tranen niet te snel verdampen.
* Een middenste waterachtige laag wordt geproduceerd door de traanklier en bevat zuurstof en afweerstoffen.
* Een binnenste muceuze (slijm) laag zorgt voor een goede hechting van de traanfilm aan het oogoppervlak.  

Bij mensen met droge ogen, produceren deze klieren onvoldoende traanvocht of traanvocht van slechte kwaliteit. Meestal is niet één, maar zijn beide ogen te droog.

Wie heeft vaak last van droge ogen?

De traanproductie neemt af naarmate men ouder wordt. Ook hormonale veranderingen spelen een rol.
Het hebben van droge ogen komt twee- tot driemaal vaker voor bij vrouwen in de menopauze dan bij mannen.
Ook jongere mensen hebben vaker last van droge ogen. Het typische voorbeeld is het werken met een computer of tv-kijken. Als men geconcentreerd kijkt, verlaagt de frequentie van knipperen met de oogleden. Vandaar een groter risico op droge ogen.

Symptomen van droge ogen?

Droge ogen kunnen zich uiten door roodheid, jeuk, een prikkelend of branderig gevoel, het gevoel van een zandkorreltje in het oog te hebben. De symptomen nemen meestal toe in de loop van de dag. Het oogwit en de binnenkant van de oogleden kunnen er geïrriteerd en bloeddoorlopen uitzien. Wanneer de traanfilm verstoord is, wordt het oogoppervlak niet langer correct bevochtigd en versnelt de verdamping. De traankliertjes gaan ter compensatie meer vocht produceren, maar dat stabiliseert de traanfilm niet. Men krijgt uiteindelijk tranende ogen.

"Kunsttranen druppelen bevochtigt en herstelt de traanfilm.
Let erop dat je je oog of ooglid niet aanraakt met het flesje of de flacon."

Wat zijn de belangrijkste oorzaken?
1. Toegenomen verdamping van het traanvocht

* Onvoldoende aanmaak van het vetlaagje door ooglidontsteking (blepharitis), bij contaclensdragers of door het ouder worden.
* Onvoldoende aanmaak van de slijmlaag door ontsteking van de slijmkliertjes of ten gevolge van zeldzame oogziekten.
* Omgevingsfactoren zoals airconditioning, wind, koude of warmte, langdurig (computer)schermgebruik.
* Te weinig met de ogen knipperen

2. Verminderde aanmaak van het traanvocht

* Ontstekingen aan de traankliertjes *Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld in de menopauze, bij maandstonden of zwangerschap.
* Droge ogen kunnen een bijwerking zijn van geneesmiddelen. De bekendste zijn bloeddrukverlagende bètablokkers, antidepressiva, anti-histaminica en anti-acnépreparaten.
* Bewaarmiddelen in oogdruppels kunnen schadelijk zijn voor het oogoppervlak, en zo klachten van droge ogen versterken.

Wat kan je zelf doen?

Vermijd zo veel mogelijk uitlokkende factoren zoals wind, rook, stof, airconditioning. Bescherm bijvoorbeeld je ogen tijdens het fietsen met een bril. Was de ogen 's ochtends niet met water. Dit geeft misschien wel een goed gevoel, maar het verergert de symptomen op lange termijn. In de apotheek zijn specifieke doekjes te krijgen om de oogleden correct te reinigen.
Gebruik eventueel een voedingssupplement specifiek voor de ogen. Vraag advies aan je (oog)arts of apotheker.
Druppel overdag kunsttranen, deze bevochtigen en herstellen uw oogoppervlak. Let erop dat je je oog of ooglid niet aanraakt met het flesje of de flacon. Voor het slapengaan kan je een ooggel gebruiken, dit bevochtigd de ogen gedurende de nacht.
Er bestaan ook unidosissen voor éénmalig gebruik. Deze zijn handig om onderweg mee te nemen en hebben doorgaans een latere vervaldatum. Heb je ondanks het gebruik van kunsttranen toch nog last van droge ogen, dan kan je oogarts beslissen om bijkomende onderzoeken te doen.

Ons advies

Er bestaan vele verschillende oogdruppels en gels om droge ogen te behandelen.
Wij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden. Bij onvoldoende effect of aanhoudende klachten
kan het aangewezen zijn om bijkomend onderzoek te laten uitvoeren bij je oogarts.

Bronnen: www.wetenschapengezondheid.be, www.brochuredrogeogen.be,
www.hoedruppelen.be, www.farmacompendium.be.