Detox

Detox

Ons lichaam wordt vandaag constant overspoeld door toxines. Denk maar aan pesticiden, bewaarmiddelen, synthetische smaak-, geur-, en kleurstoffen in de voeding. In deze nieuwsbrief lees je hoe je je lichaam een handje kan helpen.

 

De noodzaak tot ontgiften

In het lichaam kunnen toxische stoffen zich ophopen. We krijgen om diverse redenen teveel storende stoffen binnen en we kunnen er ons vaak onvoldoende van ontgiften. Daarbovenop bewegen we in de winter minder in open lucht en eten we rijkelijker. Vele mensen hebben dan ook last van een laag energiepeil, vaak te voelen in het voorjaar, de zogenaamde "voorjaarsmoeheid". Dit, gekoppeld aan het gegeven dat we door de klassieke westerse voeding te weinig vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en andere waardevolle nutriënten naar binnen krijgen, verklaart doorgaans het gevoel volledig uitgeblust te zijn.
Dat zich af en toe een grondige reiniging opdringt in ons lichaam, mogen we besluiten als we volgende gegevens op een rijtje zetten:

* We eten té veel

* We eten te veel minderwaardig voedsel
Te veel suiker in snoep, frisdrank, gebak,...
Te veel transvetten, dit zijn vetten die ontstaan bij het verhitten (bakken, frituren) en harden van onverzadigde vetten (margarine).
Te veel vette vleeswaren, charcuterie en verwerkte voedingsmiddelen.

* In ons voedsel en drinkwater zitten teveel lichaamsvreemde, schadelijke stoffen
Geur-, kleur- en bewaarmiddelen in verwerkte voeding.
Hormonale derivaten en antibiotica-residu's in vleesvoeding.
PCB's, dioxines en zware metalen uit het milieu die in de voedselketen terechtkomen.

* We eten te weinig waardevolle voedingsmiddelen
Te weinig vezels uit volle granen, groenten en fruit, waardoor er minder darmreiniging gebeurt.
Te weinig groenten met bioactieve ontgiftende stoffen, vitaminen en mineralen.

* We drinken vaak te veel alcohol
Te veel alcohol consumeren beschadigt de lever. Beperk je tot maximum 10 eenheden per week, met minstens 2 alcoholvrije dagen per week om lichamelijk te recupereren en gewoontevorming te voorkomen.

* We gebruiken te veel koffie
Dit belast het zenuwstelsel en berooft het lichaam van nutriënten als ijzer en vitamine B1.

"Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week."

 

Hoe ontgift ons lichaam?

Een gezond lichaam beschikt over de nodige capaciteiten om ongewenste stoffen buiten te houden en weg te werken. Wie gezond is, evenwichtig en gevarieerd eet en voldoende drinkt, kan op de natuurlijke en efficiënte afvalverwerking door het lichaam zelf rekenen.
De lever en de nieren spelen een belangrijke rol in het wegwerken van ongewenste stoffen die vervolgens via de urine of de gal worden uitgescheiden. Op die manier raakt het lichaam ook afvalstoffen kwijt die het zelf produceert.
Voor een goede werking van de nieren is het nodig om voldoende te drinken. Normaal wordt gemiddeld 1.5 liter urine per dag uitgeplast. Is dit minder dan 0.5 liter dan kunnen de aanwezige afvalstoffen onvoldoende worden uitgescheiden. Ideaal moet het lichaam per dag ongeveer 2.5 liter opnemen. Ongeveer 1 liter hiervan komt uit vaste voeding. Dat betekent dat er nog 1.5 liter moet gedronken worden, bij voorkeur water.
Een goede voeding betekent ook matig zijn met alcohol. Dit is van belang om beschadiging van de lever te vermijden.
Heb je een verminderde lever- of nierfunctie is een gezonde levensstijl des te belangrijker. Vraag eerst advies aan je behandelende arts als je een voedingssupplement wil nemen.
Ook een goede darmwerking is van belang. Een gezonde darm houdt schadelijke stoffen tegen. Een gezonde darmflora en voldoende voedingsvezels kunnen ongewenste stoffen neutraliseren of ze met de stoelgang verwijderen uit het lichaam. Eet daarom elke dag voldoende fruit, groenten en volkoren producten. Er wordt aanbevolen om dagelijks 2 à 3 porties fruit te eten en min. 2 porties groenten. Eén portie komt overeen met 100 g.

Groenten en fruit zijn een belangrijke bron van vezels.

"Suikers leveren per gram 4 kilocalorieën. Dat is minder dan vet met 9 kilocalorieën per gram en evenveel als eiwitten."

 

Ondersteunende supplementen

Verschillende stoffen kunnen bijdragen tot een betere ontgifting door bijvoorbeeld de lever te ondersteunen.
Vaak worden verschillende planten gecombineerd in één preparaat.

Mariadistel

In de eerste plaats is de mariadistel een leverbeschermende plant, wat betekent dat ze de levercellen beschermt tegen toxische stoffen. De actieve stof, silymarine, bezit ook een antioxiderende werking. Hierdoor wordt beschadiging aan de levercellen voorkomen. Het verhoogt ook de detoxificatie of ontgifting door de lever.

Artisjok

Artisjok, bekend onder de latijnse naam 'Cynara scolymus', heeft een zuiverende, ontgiftende werking.

Boldo

Boldo ondersteunt de vertering en helpt een normale galfunctie te behouden.

Kurkuma

Kurkuma is ook een medicinale plant die een bijzonder gunstig effect heeft op de gezondheid van de lever. Het beschermt de lever, bevordert de regeneratie en ondersteunt het genezingsproces.

"Silybum marianum of Mariadistel"

Ons advies

Ons lichaam beschikt over een grote capaciteit om zelf allerlei stoffen om te zetten, te verwerken, te ontgiften. Van essentieel belang is een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde drink- en eetgewoonten. Wil je je lichaam ondersteunen bij zijn ontgiftende functies dan zijn er voedingssupplementen te verkrijgen die je hierbij kunnen helpen. Vraag zeker het advies van je apotheker omtrent het juiste gebruik. Heb je een bepaalde aandoening, waardoor je nier- of leverfunctie vermindert is, raadpleeg dan eerst je behandelende arts.

Bronnen: www.biogezond.be, www.gezondheid.be, ortis, www.drufytglijn.be, natural energy.