Hoe bescherm je je tegen de vrieskou?

Hoe bescherm je je tegen de vrieskou?

Het is volop winter. Onze huid krijgt het deze dagen zwaar te verduren. Buiten is het bibberend koud, binnen lekker warm. Deze verschillen maken het onze huid knap lastig. Hoe bescherm je je huid het best tegen de vrieskou?

 

Winterhanden en wintervoeten

De normale reactie bij blootstelling aan een koude omgeving is dat de oppervlakkige kleine vaten minder bloed doorlaten (vasoconstrictie), zodat er minder bloed naar de huid gaat. De temperatuur van het lichaam blijft daardoor op peil, de temperatuur van de huid daalt. Als de huidtemperatuur te laag wordt, treedt een beschermingsmechanisme in werking, de vaatjes worden juist opengezet (vasodilatatie) en de huid warmt snel op, wordt rood en warm, gaat gloeien. Bij winterhanden en -voeten reageren de vaatjes niet zoals het moet. dit resulteert in zwelling, roodheid en pijnlijke handen en voeten.

 

Zo vermijd je bevroren tenen

Zorg steeds voor droge sokken! Wie met natte sokken rondloopt in de kou, loopt meer risico op vrieswonden. Dagelijks een paar propere, bij voorkeur katoenen sokken, kunnen je heel wat ellende besparen. Vermijd te strakke schoenen en te strakke handschoenen.

 

Kloven

Veel mensen hebben in de winter last van pijnlijke kloven aan handen en vingers. Kloven ontstaan wanneer de huid extreem droog is. Niet enkel water doet de huid uitdrogen, ook de droge lucht in de winter speelt een rol. Kloven aan de handen zijn hardnekkig. De enige behandeling is heel regelmatig hydrateren met een handcreme. Zes, zeven keer per dag je handen insmeren is niet overdreven. Best gebruik je ook handschoenen bij de afwas of het poetsen. Wanneer je lang plastic handschoenen aanhebt, beginnen je handen te zweten en drogen daardoor toch verder uit. Dit kan je voorkomen door onder je rubberen handschoenen, katoenen handschoenen te dragen. Heel efficiënt als je vaak met je handen in water zit. Smeer 's avonds nog een extra laag voedende crème en wikkel je handen in of draag handschoentjes. Zo worden je handen al slapend gevoed.

 

Gesprongen lippen

In de winter bevat de lucht weinig vocht, zowel buiten als binnen. De bovenste laag van de huid droogt daardoor gemakkelijk uit. Binnenin trekken de bloedvaatjes samen, daardoor wordt de huid van binnenuit ook minder gevoed. De fragiele huid van de lippen wordt ruw, barst en gaat schilferen. Meermaals per dag een beschermende lippencrème smeren kan dit voorkomen. Breng voor het slapengaan nog een extra hervettende lipbalsem aan. Vertrek je naar de koude winterzon? Er bestaan ook lipcrèmes met hoge zonnefactor die de fragiele huid van de lippen optimaal beschermt.

 

Vermijd te droge lucht

Door in huis de verwarming aan te zetten, neemt de luchtvochtigheid nog verder af. Het is dan niet enkel buiten droog, maar ook binnen. En dat doet de huid geen deugd. Je kan een luchtbevochtiger in huis halen. Verlucht de slaapkamers goed en zet de verwarming hier zeker niet te hoog. De verwarming in je auto richt je best niet rechtstreeks op je lichaam, maar elders, op de voorruit bijvoorbeeld. Zo droog je je huid niet té fel uit.

 

Opkikkertje na de kou

Als je na een tocht door de snijdende kou ergens binnen komt, moet je je eerst centraal opwarmen. Een kop warme soep is dan efficiënt. Wat je beter niet doet zijn je verkleumde handen of voeten op de verwarming leggen. De oppervlakkige bloedvaten gaan dan onmiddellijk openstaan en nog meer warmte verliezen naar de omgeving.

 

Ons advies

Last van een droge huid, gesprongen lippen of gekloofde handen? Wij staan met gans het team klaar om uw winterkwaaltjes te doen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ontdek ons ruim aanbod en vraag ons advies.

Bronnen: www.gezondheid.be, www.wetenschapengezondheid.be