Borstkanker

Borstkanker
 

Enkele cijfers....

Om te achterhalen hoe groot het risico is dat je de komende tien jaar borstkanker krijgt, moet je rekening houden met je eigen leeftijd. Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Maar het risico is veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komt voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50. De kans dat bij jou borstkanker wordt vastgesteld, is vanaf je 50ste dan ook aanzienlijk groter:

  • 1 op 50 vrouwen: van 40 tot 49 jaar.
  • 1 op 28 vrouwen: van 50 tot 59 jaar.     
  • 1 op 25 vrouwen: van 60 tot 69 jaar.           
  • 1 op 32 vrouwen: van 70 tot 79 jaar.
Een tweejaarlijkse mammografie doet in de groep 50-69 jaar de sterfte aan borstkanker dalen. Als je 1000 vrouwen 10 jaar lang niet screent, sterven ongeveer 8 vrouwen aan borstkanker. Als je iedereen in die groep wel screent, voorkom je 3 van de 8 overlijdens. 

Tijdig opsporen is belangrijk. Als de ziekte of het risico erop tijdig wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.
 

Wat is het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? 
 

Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker moedigt vrouwen tussen de 50 en de 69 jaar aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen.  Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. 

Als je de voorbije 2 jaar geen mammografie liet nemen, ontvang je een uitnodigingbrief  van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een dag en uur voor een afspraak in een mammografische eenheid voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen.
 

Je komt niet aanmerking voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker:

  • Als je al voor borstkanker in behandeling bent.
  • Als je de voorbije tien jaar de diagnose borstkanker kreeg.
  • Als je de voorbije twee jaar al een mammografie liet nemen.
  • Als je een verandering opmerkt aan je borst: knobbeltje, verkleuring van de huid, kuiltje, tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel.
  • Als je een verhoogd risico op borstkanker hebt: grootmoeder, moeder, zus of dochter met borstkanker.
  • Als je jonger dan 50 of ouder dan 69 jaar bent.
 

Wat is een mammografie ?

 
Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. Op een mammografie is vetweefsel, bindweefsel en klierweefsel te zien.Je gaat met een ontbloot bovenlichaam tegen de mammograaf staan. Vervolgens wordt het borstweefsel platgedrukt om zo tweedimensionale afbeeldingen te krijgen van het borstweefsel. De mammografie kan door dit platdrukken als pijnlijk worden ervaren. Meestal worden er 2 foto’s per borst gemaakt: één van opzij en één van boven. Tijdens het fotograferen moet je stil blijven zitten of staan. Het totale onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
 

Hoe verloopt het onderzoek?



Ga op de dag en het uur van je afspraak naar een mammografische eenheid of mammobiel (een mobiele mammografische eenheid). Neem je uitnodigingsbrief  mee. Gebruik die dag geen deodorant, bodylotion of talkpoeder. Ze kunnen de kwaliteit van de foto's aantasten.

Minstens twee radiologen beoordelen je screeningsmammografie, onafhankelijk van elkaar. 

 

 

Ongeveer drie weken na je screeningsmammografie krijg je een brief met het resultaat. Ook de arts die je bij het onderzoek hebt opgegeven, ontvangt het resultaat.

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Er werd geen afwijking vastgesteld. Over twee jaar krijg je een nieuwe uitnodiging.
  • Er werd een afwijking vastgesteld. Bijkomend onderzoek is vereist.

 

Schema Screening

 

Hoeveel kost het ?

 


De screeningsmammografie is gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten en in orde bent met je verzekerbaarheid.

 

Wil je jouw situatie over de bevolkingsonderzoeken naar kanker opzoeken?

Dat kan online én mobiel met:

Bekijk hier een animatiefilmpje
 
Heb je vragen?
www.borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl
of bel het gratis nummer gratis 0800 60 160