Blaren

Blaren

BLAREN

 

Een lange wandeling of nieuwe schoenen, dit zijn maar enkele mogelijke oorzaken van blaarvorming. Hoe behandel je blaren en kan je deze ook voorkomen? Lees er alles over in deze nieuwsbrief.

 

Wat, waar en oorzaken van blaren?

Een blaar is een vochtzakje in de huid, dat meestal gevuld is met helder vocht. Blaren kunnen ontstaan door wrijving.

Blaren komen vooral voor op de handpalmen en voetzolen.
Bij het wandelen, lopen en sporten ontstaan ze meestal op de dikke teen, de voorvoetzool of de bal van de voet.
Bij het dragen van nieuwe schoenen duiken ze ook wel eens op tussen de tenen, op de toppen ervan of op de hiel.
Door bijvoorbeeld tuinieren, tennissen,... kunnen er blaren ontstaan waar het materiaal het meest tegen de hand drukt.
 

Hoe ontstaan blaren?

Een rode, branderige huid is de voorbode van een blaar. De eigenlijke blaas ontstaat als de bovenste huidlagen zich van elkaar losscheuren, waardoor er zich een holte vormt met lymfevocht. Wanneer de druk of wrijving tijdig stopt, zal de blaar spontaan verdwijnen. Als de druk blijft, zal de blaar zich verder uitbreiden. Na enige tijd kan deze openscheuren, zodat het vocht er uitvloeit. Hierdoor ontstaat een wonde die in contact komt met de 'buitenwereld' en gemakkelijk kan ontsteken of besmet worden.

 
Gevolgen 
 

Een vervelende drukblaar op de voet kan leiden tot gewrichts-, spier-, nek- en rugklachten omdat de aanhoudende pijn sommige mensen dwingt tot een ander - en verkeerd - looppatroon.

Soms kan een open blaar infecteren. De huid kleurt rood, voelt warm en pijnlijk aan en er komt gelig vocht uit de wond. In dat geval is het nodig om de wond geregeld te reinigen en te ontsmetten.

Hoewel het zelden voorkomt, kan een geïnfecteerde blaar een ontsteking van de lymfebanen en plaatselijke lymfeklieren (bv. in de liesstreek) veroorzaken. Symptomen hiervan zijn een onderhuidse rode streep van de blaar naar een klier en/of pijnlijk gezwollen lymfekliertjes in de liezen of oksels. Als deze verschijnselen zich voordoen, moet je contact opnemen met je arts, die eventueel antibiotica zal voorschrijven.


Behandeling van blaren?


Dicht laten

Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet vuil worden of besmet raken door aarde en stof.

Eventueel kun je de blaar tijdelijk afschermen met een wondpleister. Maar let erop dat de blaar hierbij niet openscheurt. Om de blaar te beschermen, zijn bij de apotheek speciale pleisters te verkrijgen. Het zijn als het ware kussentjes met een opening in het midden, die perfect rond de blaar kunnen worden geplakt.

Uitzonderingen: pijnlijke en grote blaren

Blaren die pijn doen en grote blaren op drukplaatsen (bv. op de voetzolen) kun je beter wel doorprikken. Dit voorkomt dat ze openscheuren en eventueel infecteren.

Hierbij ga je het best als volgt te werk:

  • reinig vooraf de huid met water en zeep;
  • prik vervolgens de blaar aan twee uiteinden door met een steriele of ontsmette naald 
  • druk het vocht vanuit het centrum naar de twee doorgeprikte uiteinden toe en dep het weggevloeide vocht weg;
  • ontsmet de blaar, bij voorkeur met een waterige oplossing op basis van chloorverbindingen, chloorhexidine of povidon-jood. Vraag je apotheker een geschikt product.
  • dek de huid af met een wondpleister of niet-inklevend compres.

Het doorprikken op zich volstaat: je hoeft geen stukjes huid van de blaar te verwijderen.

Als de blaar opnieuw opzwelt, herhaal je deze behandeling.

Opengescheurde blaren

Is de blaar opengescheurd, moet je:

  • de wond goed reinigen met water en zeep en eventueel ontsmetten.
  • de losgekomen huid wegknippen met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijgt.
  • gedurende enkele dagen een beschermende wondpleister of een gaasje aanbrengen.

Als de wond niet ontstoken is, kun je hem ook afdekken met second skin of tweede huid. In tegenstelling tot de klassieke pleister droogt deze ‘tweede huid’-pleister de wond niet uit. Bovendien houdt de beschermende film op de buitenzijde water en bacteriën tegen. Deze pleister mag enkele dagen op de wond geplakt blijven.

 

Een tweedehuid-verband aanbrengen

* Reinig de huid voor gebruik. Zorg dat de huid droog is vooraleer je het tweedehuidverband aanbrengt.
*Warm het verband in zijn verpakking lichtjes op door het even tussen je beide handen te houden. Dat vergemakkelijkt het aanbrengen ervan.
*Open de verpakking van het tweedehuidverband. Verwijder het plastic of papieren vlies onderaan. Zorg ervoor dat je de kleefzijde van het verband niet aanraakt.
*Breng het verband stevig aan. Strijk de randjes goed glad naar buiten toe. Rek het verband niet uit tijdens het aanbrengen ervan.
 

 

 

 

Ons advies

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn verschillende soorten pleisters verkrijgbaar bij je apotheker om gevoelige plaatsen te beschermen. Draag schoenen die goed zitten, niet te groot of te klein zijn. Plan je een lange wandeling? Draag dan zeker geen nieuwe schoenen.
Heb je toch één of meerder blaren, behandel deze correct. Vraag gerust ons advies. Is de blaar niet hinderlijk, laat je ze best gesloten. In andere gevallen kan ze opengeprikt worden. Gebruik hiervoor het juiste materiaal en ontsmettingsmiddel. 
Je huisapotheker geeft je graag gepast advies
  

 

Gerelateerde producten

Compeed Blaren Onder De Voet Patch 5
-10%

Compeed Blaren Onder De Voet Patch 5

€ 8,89
€ 8,00
Compeed Pleister Blaren Hoge Hakken 5
-10%

Compeed Pleister Blaren Hoge Hakken 5

€ 9,99
€ 8,99
Compeed Pleister Blaren Small 6
-10%

Compeed Pleister Blaren Small 6

€ 8,29
€ 7,46