Eczeem bij kinderen

Eczeem bij kinderen

Roodheid, schilfering, rode bultjes, vochtafscheiding, korstjes en vooral erg veel jeuk. Het zijn allemaal symptomen van dezelfde aandoening: eczeem. Hieronder lees je waar dat vervelende eczeem vandaan komt en vooral: hoe je het moet behandelen.

 

Eczeem kan bij iedereen, jong of oud, voorkomen, maar we zien het toch vooral opduiken bij jonge kinderen. De twee meest voorkomende types zijn atopisch eczeem en contacteczeem.

 

Atopisch eczeem: moeilijk vocht vasthouden

Dat is een aangeboren vorm van eczeem en zo ongeveer 1 op 5 kinderen heeft er last van. De huid van mensen met atopische dermatitis is slecht in staat om vocht vast te houden, waardoor die zeer droog en kwetsbaar is.

Wanneer het eczeem dan opsteekt leidt dat tot roodheid, verdikking van de huid, vochtblaasjes, krabletsels en jeuk. Vooral dat laatste kan voor het kind erg vervelend zijn. De baby tracht dan het jeuken te verminderen door te wrijven, schuren of krabben waardoor het eczeem alleen maar erger wordt.

Gelukkig vermindert atopische dermatitis in de meeste gevallen in de loop van de kinderjaren. Toch kan de ziekte later weer oplaaien, vooral bij stress. Sommigen hebben er hun hele leven last van.

"Onderhoudsbehandeling van eczeem gebeurt met een vochtinbrengende crème. Dit handige filmpje toont duidelijk hoe je de zalf best kan aanbrengen."

 

Contacteczeem: niet enkel bij allergieën

Dan is er ook nog contacteczeem. Die is niet aangeboren maar ontstaat door huidcontact met bepaalde stoffen. Het gaat vaak om een allergische reactie op zo'n stof maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Na langdurig of herhaaldelijk contact met een stof kan ook overgevoeligheid en irritatie ontstaan. De patiënt is dan niet per se allergisch voor die stof maar heeft vaak wel een zekere genetische kwetsbaarheid voor parfum, cosmetica, nikkel of zeep.

De precieze oorzaak kan je opsporen met een huidtest. Die kan je opvragen bij je huidarts.

 

Welk product moet ik gebruiken?

Eczeem is een vervelende aandoening, maar is gelukkig in veel gevallen goed onder controle te krijgen. In de acute fase is het erg belangrijk om de opstoot de baas te blijven. Dat doe je door de huid te behandelen met corticoïde of niet-corticoïde zalven.

Gebruik zeker s' ochtends en 's avonds een vochtinbrengende crème als onderhoudsbehandeling. Op die manier vermijd je frequente opstoten.

Welke zalf je kiest en de hoeveelheid hangt steeds af van de leeftijd van het kind en de ernst van het eczeem. Wij raden het ten zeerste af om op eigen houtje te handelen. Vraag ons om raad, wij kunnen je indien nodig doorverwijzen naar een huisarts of dermatoloog.

 

Ons advies

Eczeem juist behandelen is een kwestie van de acute opstoten onder controle te krijgen én te vermijden.
Daarvoor is een nauwgezette, dagelijkse behandeling nodig met de juiste producten. Wij maken u graag wegwijs.