Aromatherapie

Aromatherapie

Aromatherapie, herkenbaar voor velen, maar wat houdt dit nu net in. Een meer natuurlijke aanpak van gezondheid is vaak nuttig. Welke kwaaltjes kan je verhelpen met etherische oliën, hoe gebruik je ze correct en met welke zaken hou je toch best rekening?

 

Algemeen gebruik van essentiële oliën

Essentiële oliën (E.O.) kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, namelijk via verstuiving, via de huid of orale inname. Het gebruik van een essentiële olie is gelinkt aan zijn biochemische samenstelling, aan de eigenschappen van die bepaalde olie en aan het beoogde doel. Het doel is uiteraard voor ieder E.O. totaal verschillend. Het is van groot belang om de specifieke gebruikswijze én de aanbevolen dosis van iedere E.O. te respecteren. Weet dat essentiële oliën hele krachtige stoffen zijn en dat het over het algemeen niet nodig is om grote hoeveelheden te gebruiken.

"Voor ieder gebruik, vraag je best advies omtrent de gebruikswijze voor die bepaalde etherische olie."

Elke essentiële olie heeft een eigen chemotype of samenstelling. Het is van belang dat je kiest voor E.O.'s die een gecontroleerd label dragen. Zo weet je zeker dat wat er in het flesje zit, biologisch, zuiver en biochemisch correct is. Zo is de therapeutische effectiviteit gegarandeerd. Alle essentiële oliën van Phytosun hebben zo een gecontroleerd label.

Ben je een gevoelig persoon en wil je zeker weten dat je niet allergisch reageert op de essentiële olie? Dan kan je de E.O testen in de plooi van je elleboog door 1 druppel op de huid aan te brengen en te evalueren of er na een 30-tal minuten geen reactie optreedt.

 

1. Verstuiving van essentiële oliën

Essentiële oliën zijn aromatische producten en de meeste lenen zich goed voor verstuiving of verneveling in de lucht. Het is een toepassing die heel veel positieve resultaten oplevert, bij zowel lichamelijke aandoeningen zoals verkoudheid, griep, slapeloosheid,...als psychische zoals angst, onrust, verdriet,...

Druppelmethode

Doe enkele druppeltjes E.O. op een zakdoek en leg deze in de buurt van je luchtwegen. De E.O. vindt dan onmiddellijk haar weg en kan therapeutisch gaan werken. Ook enkele druppels op sjaal, hoofdkussen, deurmat, stofzuigerfilter, cv-waterbakje zijn mogelijk.

Verstuiving mét water

Hier gaan we de E.O. in water brengen, dat water verdampt en neemt zo de aromatische moleculen met zich mee, waardoor wij ze via de luchtwegen kunnen inhaleren. Het verdampen van het aromatische water kan verkregen worden door gebruik te maken van een speciaal daarvoor ontworpen toestel dat werkt via ultrasone trillingen en niet door verhitting. Door ultrasone trilling borrelen druppels op en zo wordt de E.O. verneveld. Phytosun heeft verschillende toestellen die werken met ultrasone trillingen.
Verhitting is geen goede manier om essentiële oliën te vernevelen. Namelijk boven 40°C gaan de werkzame stoffen van een etherische olie stuk en hebben deze geen therapeutische waarde meer.

Verstuiving zonder water

De easy plug-stopcontact verstuiver geeft hetzelfde effect als een ultrasoon toestel met water. De vernevelaar is een toestel die de E.O. niet opwarmt, ze ook niet met water vermengt, maar haar aromatische moleculen door eenvoudige luchtverplaatsing vernevelt. Een lichte nevel ontsnapt uit de verstuiver met tussenpozen afhankelijk van de gekozen snelheid.

Met behulp van de phytosun auto-verstuiver kan je eenvoudig essentiële oliën verstuiven in de wagen. Je plaatst het tabletje op het ventilatierooster. Brengt enkele druppels E.O. aan op het tablet en door de ventilatie in de wagen wordt de E.O.vernevelt in de wagen.
Enkele voorbeelden:
Bij wagenziekte (ook bij kinderen) kan je de E.O. van rozemarijn en pepermunt gebruiken.
Een frisse geur in de wagen kan je bekomen door essentiële olie van citroen te gebruiken.

 

2. Essentiële oliën via de huid

De huidmethode is zeer geschikt en voor de hand liggend bij allerhande kwalen, zoals luchtwegproblemen, stress, slapeloosheid, jeuk... De meeste E.O.'s dienen we wel in een "drager" aan te lengen alvorens ze op de huid aan te brengen. Sommige E.O.'s mogen zelfs niet op de huid gebruikt worden. Kijk dit altijd even goed na en vraag advies.

"Slechts enkele E.O. kunnen rechtstreeks en onverdund op de huid aangebracht worden."

Baden

Ook essentiële oliën kunnen worden toegevoegd aan het badwater. Breng de E.O. in een beetje melk(enkel volle melk), badolie of melkpoeder.

Na het gebruik van citrus, best niet in de zon komen, want citrus kan een fototoxisch effect geven op de huid, waardoor je sneller verbrand. De E.O. van bergamot en mandarijn, beiden ook citrussoorten, zijn echter niet fototoxisch . Bij deze E.O.'s zijn de fototoxische stoffen uitgehaald.

Gebruik je graag essentiële oliën in een sauna, giet deze dan niet rechtstreeks op de warme stenen. Gebruik veel liever een schaaltje koud water met daarin enkele druppels. Zo kan de E.O. rustig verdampen.

 

Interessante toepassingen

* Bij een verkoudheid wil je liefst de bacteriën vernietigen. Dit kan door eucalyptus te verstuiven. Eucalyptus globulus mag pas gebruikt worden vanaf 12 jaar omwille van de aanwezigheid van kamfer. Eucalyptus radiata bevat geen kamfer en kan gebruikt worden in verstuiving vanaf 1 jaar.

* Bij grieperige toestanden, kan je kiezen voor de antivirale werking van ravintsara of niaouli.

* Chronische luchtweginfecties kunnen verbeteren met grove den, dit mag gebruikt worden vanaf de leeftijd van 3 maanden. Het toevoegen van citroen aan de verstuiver werkt ook extra zuiverend voor de omgevingslucht.

* Ook tijm komt in de herfst-en wintermaanden zeker van pas. De essentiële oliën van tijm werken zeer sterk antibacterieel. Binnen het phytosun gamma bestaan er 2 referenties van tijm, Tijm linalol, deze tijm is het zachtste en de sterkere tijm thymol. Bij keelpijn bijvoorbeeld kan je tijm verstuiven of 1 druppel E.O. op een neutraal keeltabletje (verkrijgbaar in de apotheek-Phytosun). De sterkere thymol tijm gebruik je best niet rechtstreeks op de huid, want dit kan een reactie geven door de aanwezigheid van fenolen. Gevoelige personen gebruiken beter de tijm linalol. Essentiële oliën van tijm gebruik je best niet bij kinderen.

* Koortsblaasjes kan je lokaal behandelen met de antivirale E.O. van ravintsara.

* Een lokale behandeling kan ook als je aften in de mond hebt. Hiervoor gebruik je tea tree olie.

* Lavendel heeft als eigenschap rustgevend te werken. Je kan bijvoorbeeld lavendel officinalis aanbrengen tussen de pootjes van je huisdier om het te kalmeren. Heeft de patiënt of dier ook epilepsie dan gebruik je best geen spijklavendel of lavendel abrialis, want deze 2 essentiële oliën bevatten kamfer en kamfer kan een epilepsie aanval uitlokken. Bij epilepsie-patiënten gebruik je best enkel de lavendel officinalis.

* Huistofmijt kan je verjagen door de zuiverende spray (phytosun) te gebruiken. De pepermunt olie in deze formule werkt er zeer sterk op. Verstuif de zuiverende spray 6 à 10 over je matras of tapijt en herhaal dit om de 10 dagen.

 

Ons advies

Essentiële oliën zijn krachtige natuurproducten. Vraag steeds aan je arts of apotheker raad omtrent het juist gebruik.
Niet elke essentiële olie is geschikt voor elke leeftijd of voor eender welke vorm van gebruik.
Wij staan je graag bij met raad en daad.

Bronnen: phytosun.

Gerelateerde producten

Phytosun Euc. Globulus Fr-bio-01 10ml
-10%

Phytosun Euc. Globulus Fr-bio-01 10ml

€ 6,89
€ 6,20
Phytosun Grove Den Fr-bio-01 5ml
-10%

Phytosun Grove Den Fr-bio-01 5ml

€ 6,99
€ 6,29
Phytosun Ravintsara Fr-bio-01 5ml
-10%

Phytosun Ravintsara Fr-bio-01 5ml

€ 11,49
€ 10,34
Phytosun Tijm Thymol Fr-bio-01 10ml
-10%

Phytosun Tijm Thymol Fr-bio-01 10ml

€ 15,49
€ 13,94