5 tips voor een goede vertering

5 tips voor een goede vertering

 

 

Tip 1 : Kauw goed op je voedsel

Kauwen is de eerste stap in de spijsvertering. Het voedsel wordt vermengd met speeksel, wat de spijsvertering bevordert. Tijdens het kauwen worden signalen naar de hersenen gestuurd , waardoor het spijsverteringsstelsel in actie wordt gezet.
 
Langzaam eten en goed kauwen zorgen ervoor dat je minder snel een opgeblazen gevoel krijgt. Als je grote stukken doorslikt, wordt het eten niet goed verteerd. Hierdoor ontstaan er gas en een teveel aan bacteriën in de darmen. Winderigheid en een onregelmatige stoelgang zijn vaak het gevolg.
 
Tip 2 : Drink gemberthee

 

 
Gember heeft een gunstige invloed op je maag- en darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Bovendien gaat je maaginhoud sneller naar je darmen en neemt een opgeblazen gevoel af. 
 
 
Gember capsules kunnen gebruikt worden om te vertering te vergemakkelijken.
Deze worden ook gebruikt om misselijkheid tegen te gaan bij reisziektes (bv. boot, wagen, vliegtuig...).

 

Tip 3 : Gebruik verteringsenzymen

Deze enzymen ‘knippen’ de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in kleine stukjes, waardoor ons lichaam ze gemakkelijker kan opnemen. Hierdoor zal de vertering bevorderd worden. Deze kan je innemen bij of na elke maaltijd. 

Onze aanbevolen producten : Metadigest Total , Alfa ultra enzymen...

 

 

Tip 4 : Vezels en vocht 
 
Voedingsvezels zijn net sponsjes: ze zuigen zich vol met vocht en maken de darm voor ons schoon. Bovendien creëren ze volume in de voedselbrij, wat de darmwerking stimuleert. Groenten en fruit zijn rijk aan vezels, net als noten, zaden en pitten. Rauwe groenten moet je beter vermijden. Deze zijn namelijk zwaarder verteerbaar! Fruit nuttig je het beste 1uur of 2 uur na een hoofdmaaltijd.

Extra vocht – minstens 2 liter per dag – is wenselijk, want vezels zonder vocht drogen de voedselbrij juist uit. 

Je kan ook natuurlijke vezels bijnemen. Dit zijn sliktabletten of kauwtabletten  op basis van rabarber, vijgen, dadels... Enkele aanbevolen producten zijn : ortis vruchten&vezels , Bio Fiber... 

Tip 5 : Overdrijf niet met melkproducten

Overdrijf niet met melkproducten, deze kunnen je darmfunctie ongemerkt verstoren. Als je toch melkproducten wilt gebruiken, nuttig eerder gefermenteerde producten zoals yoghurt. Tijdens het fermentatieproces worden de stoffen (vooral zetmeel en suikers) in het voedingsmiddel omgezet of afgebroken door de enzymen van de aanwezige bacteriën. Dit vergemakkelijkt de vertering in je lichaam.
 
bronnen : https://www.metadigest.eu , www.gezondheid.be , www.avogel.be
 

Gerelateerde producten

Alfa Ultra Enzymes Vcaps 30
-10%

Alfa Ultra Enzymes Vcaps 30

€ 17,95
€ 16,15
Biolys Gember Citroen Sach 24
-10%

Biolys Gember Citroen Sach 24

€ 5,20
€ 4,68
Arkocaps Gember Bio Caps 40
-10%

Arkocaps Gember Bio Caps 40

€ 11,55
€ 10,40
Ortis Vruchten & Vezels Forte Comp 24
-10%

Ortis Vruchten & Vezels Forte Comp 24

€ 13,80
€ 12,42
Metadigest Total Caps 30 26326 Metagenics
-10%

Metadigest Total Caps 30 26326 Metagenics

€ 16,49
€ 14,84